Lotte Firet over urineverlies:
Lotte Firet over urineverlies: "Denken van 'het hoort er bij' na zwangerschap of door ouder worden, is niet gezond." (Foto: Maaike van Helmond)

Project ‘Baas over je blaas’

Algemeen

Nijmegen - Vanuit het Radboudumc in Nijmegen is onlangs een project gestart rondom urineverlies. “Vrouwen kunnen gratis deelnemen aan ‘Baas over je blaas’ en zo een dagelijks probleem aanpakken.”

Het verliezen van urine is een veel voorkomend probleem bij vrouwen. Niezen, lachen of sporten kan al tot urineverlies leiden. Na een zwangerschap of door ouder worden is het bijna onmogelijk om hier geen last van te hebben. Of is er toch iets aan te doen?

Lotte Firet, huisarts in opleiding, werkt samen met huisarts Doreth Teunissen aan het project ‘Baas over je blaas’. Firet: “Het onderzoek is een onderdeel van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc waar al jarenlang onderzoek naar urine incontinentie wordt gedaan. Eén op de vier vrouwen, verschillend naar leeftijd, ervaart dit probleem. Daarvan zoekt maar twintig procent hulp. Velen blijven er dus mee rondlopen, schamen zich of denken dat het erbij hoort. Het denken van ‘erbij horen’ na zwangerschap of door ouder worden, is geen gezond denkpatroon. Het urineverlies is effectief te behandelen door middel van bekkenbodemtraining. En dat bieden we nu online aan middels eHealth.”

Er zijn verschillende vormen van incontinentie. Stress-incontinentie; het verliezen van urine tijdens sporten, hoesten en lachen. De druk in de buik wordt verhoogd en de bekkenbodem is te zwak om de druk tegen te gaan. De plasbuis kan niet afgeknepen worden. Een andere variant is de aandrang- of urge incontinentie. Er is aandrang die niet tegengegaan kan worden. En de laatste variant is een combinatie van genoemde vormen.

“De reden waarom voor eHealth is gekozen, is vrij simpel. Door onder andere schaamte en de factor tijd is een online programma laagdrempelig. Velen vinden het fijn om op zo’n manier hulp te krijgen.” Het project is gestart tijdens de Vierdaagse en duurt ongeveer 1,5 jaar. Firet: “Alle vrouwen kunnen zich kosteloos aanmelden. Om op deze manier eHealth interventie aan te bieden, is een moderne variant van geneeskunde. Laagdrempelig voor vrouwen die zich nog (onterecht) schamen. Vrouwen kunnen in hun eigen tijd en tempo het trainingsprogramma doorlopen. Het programma biedt informatie over het vinden van de bekkenbodemspier, ademhaling onder controle houden, doelen stellen en leefstijl actief veranderen. Bij dat laatste geven we uitleg over factoren als roken en overgewicht die bij incontinentie een rol spelen. Er zijn verschillende oefeningen om de bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen. Het belangrijkste is om zo vaak mogelijk, het liefst dagelijks, deze oefeningen te doen. Na elke stap is er een test en wordt deze goed doorstaan dan kan men door naar de volgende stap.”

Het hele programma duurt zo’n 3 maanden. Vrouwen die last hebben van stress incontinentie kunnen zich aanmelden via www.baasoverjeblaas.nl