‘Rozenkrans en maneschijn: liefde in de middeleeuwen’

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Liefde, het is een begrip van alle tijden, maar hoe keek de middeleeuwer eigenlijk tegen ‘liefde’ aan? Wat waren de liefdes onderonsjes van middeleeuwse monniken? En hoe betoverde je een geliefde met een liefdesdrankje? Dit kom je te weten tijdens de Radboud Studiedag Middeleeuwen op vrijdag 22 maart. Thema: ‘Rozenkrans en maneschijn: liefde in de middeleeuwen’.

De middeleeuwen waren een tijd waarin er van Tinder nog geen sprake was, maar men koos voor een goed gebrouwen liefdesdrankje om iemand te betoveren. De romantiek kwam naar voren in muziek en moppen. Van een hoofs lied om iemand de liefde te verklaren tot seksuele voorlichting in liedboeken, het was er in de middeleeuwen allemaal. 

Liefde was er niet alleen tussen mensen, maar ook tussen God. Bestond er in de middeleeuwen al iets als zelfliefde, zoals we dat vandaag de dag kennen? Deze en andere thema’s rondom liefde in de middeleeuwen worden uitgelicht in zes intrigerende lezingen. De studiedag vindt plaats in het Elinor Ostromgebouw op de Radboudcampus van 11.00 tot 16.30 uur. De entree voor reguliere bezoekers is 8,00 euro en voor studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit gratis. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar: studiedagmiddeleeuwen@ru.nl