Heropening van ontmoetingscentrum Toermalijn aan de Jadestraat in Nijmegen.
Heropening van ontmoetingscentrum Toermalijn aan de Jadestraat in Nijmegen. Foto: William Moore

Heringerichte De Toermalijn, plek voor ontmoetingen

Algemeen

NIJMEGEN - Het hart van een levendige gemeenschap klopt waar haar bewoners samenkomen. Met dit als uitgangspunt hebben woningcorporatie Talis en DEEL Academy de handen ineengeslagen in een samenwerking. Hun missie? Het creëren van bruisende ontmoetingsplekken in woongebouwen en woonomgevingen die het welzijn en de sociale gezondheid van bewoners ten goede komen. 

Het project gaat verder dan alleen het toevoegen van een paar stoelen of planten. Het gaat om het begrijpen van het belang van ontmoetingen voor sociale gezondheid door het stimuleren van sociale interactie en gemeenschapsvorming bij bewoners van sociale woningbouw, aldus de initiatiefnemers. 

“In een wereld waarin het aantal mensen dat zich eenzaam voelt snel oploopt, zijn ontmoetingen de vonken die ons warm kunnen houden”, aldus Masi Mohammadi, Scientici Director van DEEL. “Een bewonersgerichte aanpak staat centraal in dit initiatief. Een aanpak die inspeelt op de behoeften van kleurrijke bewoners en de uitdagingen van onze tijd, zoals vergrijzing.”

Nieuwe inrichting de Toermalijn 

DEEL Academy, het lectoraat Architecture in Health van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en Talis werkten samen aan een deelonderzoek voor de Toermalijn, een ontmoetingsruimte van Talis in Hatert. De Toermalijn is al sinds de jaren 70 een plek om samen te komen, verhalen te delen en nieuwe vriendschappen te sluiten. “Deze ruimte staat symbool voor ons streven naar een wijk waar je met plezier woont”, zegt Mariëlle Heuvelmans, manager Leefbaarheid bij Talis. “Waar mensen elkaar leren kennen en naar elkaar omkijken.”  

Door middel van bijeenkomsten met bewoners, dachten zij niet alleen mee over ruimtelijke aanpassingen, maar ook over oplossingen, zoals de ‘gesprekstarterstafel’. Deze tafel is ontworpen om bewoners die elkaar nog niet zo goed kennen op een leuke manier met elkaar in gesprek te brengen. Doordat er schermpjes in de tafel zijn aangebracht, kunnen vragen worden getoond om elkaar beter te leren kennen of kan er een spelletje worden gespeeld, zoals woordzoeker. 

Sociale impact door inzet leerlingen 

De uitvoering van het nieuwe ontwerp gebeurde door Ariëns Partner in Vastgoedonderhoud. Dat deden ze deze keer door verschillende leerlingen het werk te laten uitvoeren. Van werkvoorbereiding tot aan uitvoering hebben leerlingen laten zien wat ze in huis hebben. Vanzelfsprekend onder toeziend oog van een projectleider en een vakman. 

Zaterdag 24 februari was de heropening van de Toermalijn. De opkomst was groot en er heerste een gezellige sfeer. De DEEL Academy gaat de impact van het onderzoek nog evalueren, waarbij er gekeken wordt in hoeverre de sociale interactie tussen de bezoekers, het gebruik van en beleving in de Toermalijn is verbeterd.