Heidi Koren.
Heidi Koren. Foto:

Stadsdichter Heidi Koren neemt afscheid

NIJMEGEN - Heidi Koren neemt zaterdag 23 maart in Bibliotheek Mariënburg afscheid als stadsdichter van Nijmegen. Ze trad aan in 2021 en bleef vanwege corona een jaar langer stadsdichter dan de gebruikelijke twee jaar. Tijdens het afscheid zal een aantal speciale gasten haar toespreken.

In haar periode als stadsdichter heeft Koren de website stadsdichternijmegen.nl gelanceerd. Hierop zijn alle gedichten van haar en haar voorgangers te vinden, zoals van Jaap Robben, Amal Karam en Marijke Hanegraaf. 

Daarnaast heeft zij het initiatief van oud-stadsdichter Amal Karam voor de Poëzieplaats de Gruitberg mede vormgegeven. Hier siert werk van alle stadsdichters de gevels. 

Verder zette Heidi het kunsteducatieproject 'Een brug dichtbij' op samen met vijf kunstenaars uit diverse disciplines. Het project bevat inspirerend lesmateriaal rondom de 227 bruggen die Nijmegen rijk is. 

Eenzame Uitvaarten

Als stadsdichter schreef ze gedichten voor de Eenzame Uitvaarten waarvan er gedurende haar stadsdichterschap tien plaatsvonden.

Tijdens het afscheid spreken een aantal speciale gasten haar toe, waaronder Noël Vergunst, wethouder Cultuur van de gemeente Nijmegen en oud-stadsdichters Victor Vroomkoning en Frouke Arns. Auteurs Christel Jansen en Joep Stapel dragen werk van Koren en zichzelf voor. Wim van Til van Poëziecentrum Nederland gaat met Koren in gesprek.

Portret

Vervolgens wordt haar stadsdichtersportret, gemaakt door Mireille Ligterink, onthuld. Het portret zal binnenkort de galerij met portretten van oud-stadsdichters in Bibliotheek Mariënburg sieren. 

Verder presenteert Koren haar nieuwe bundel 'Straat Boom Lucht', een bundel met een selectie uit de ruim vijftig gedichten die ze als stadsdichter van Nijmegen schreef. De bundel bevat een voorwoord van de dichter en bespiegelingen bij de Eenzame Uitvaarten.

De officiële bijeenkomst begint om 16.15 uur (inloop vanaf 16.00 uur) en eindigt om 17.00 uur, borrel tot 18.00 uur.  Toegang is gratis.

stadsdichternijmegen.nl


Expositie en verkoop iconen Maria Nolet

NIJMEGEN - Tijdens de Goede Week is er in de Antonius van Paduakerk in Nijmegen een tentoonstelling van iconen van buurtgenoot Maria Nolet (1941- 2020).

Een aantal iconen wordt per opbod verkocht. Ook worden er pakjes kaarten verkocht met afbeeldingen van iconen, ook geschilderd door Maria Nolet. De opbrengst gaat, volgens de wens van de familie Nolet, via Suryaproject naar een instelling in Oekraïne dat vakantieweken verzorgt voor kinderen uit oorlogsgebieden. 

De expositie wordt geopend op Passiezondag 24 maart om 15.00 uur met een Passieconcert (vrij entree, vrijwillige bijdrage voor het goede doel). Er zingen drie kerkkoren, sopraan Charlotte Asberg brengt passende liederen ten gehore. Medewerking verlenen ook organist Paul Keijsers en trompettist Herman Hopman. 

Expositie iconen: Palmzondag 24 maart van 16.00 tot 18.00 uur, maandag t/m Witte Donderdag 14.00 tot 16.00 uur, Paaszaterdag 11.00 tot 13.00 uur en Paaszondag 12.00 tot 15.00 uur. Niet op Goede Vrijdag ivm de Kruisweg om 15.00 uur. Info: www.avpnijmegen.nl


Expositie Relinde 
Kattenberg

NIJMEGEN - In Galerie Zeven Zomers in Nijmegen zijn tot en met 28 april beelden te zien van Relinde Kattenberg. Zondag 17 maart wordt de expositie feestelijk geopend. Kunstliefhebbers zijn welkom in de galerie aan de Marikenstraat 50 in Nijmegen vanaf 14.00 uur. 

Kattenberg wordt geïnspireerd door de relatie tussen God, mens en natuur. 'De basis verbeeldend, in brons verwoord'. Een duidelijke verwijzing naar haar inspiratiebron. In haar werk probeert ze deze aspecten zoveel mogelijk tot uiting te laten komen. In brons heeft zij haar materiaal gevonden. 

Project 'Met een fiets doe je mee'

NIJMEGEN - Het fietsenproject 'Met een fiets doe je mee' is verhuisd naar de Weurtseweg 154/156 (de voormalige Hagemans verfwinkel) in Nijmegen. Hier kunt u elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 13.00 en 15.00 uur gebruikte (kinder-)fietsen inleveren. De fietsen worden daar door vrijwilligers opgeknapt en gereed gemaakt voor inwoners van Nijmegen met een krappe beurs. Voor meer informatie: facebook.com/meteenfietsdoejemee

Rondleiding Kwakkenberg

NIJMEGEN - De villawijk Kwakkenberg ligt in het meest bosrijke deel van de stad. De ruime stedenbouwkundige opzet van de wijk biedt veel ruimte voor villa’s, statige instituten en riante tuinen. 

Tijdens een rondleiding op zondag 24 maart neemt stedenbouwkundige Kees Teeken je mee langs de architectonische parels in Kwakkenberg, op uitnodiging van Architectuurcentrum Nijmegen (ACN). De rondleiding is van 11.00 tot 12.30 uur en start bij Villandry aan Bosweg 160 in Nijmegen. Deelname kost 7,50 euro; studenten 2,50 euro. Meer informatie en tickets:
architectuurcentrumnijmegen.nl

Paasbingo

GROESBEEK - Vogelvereniging De Gekleurde Zanger uit Groesbeek houdt zaterdag 23 maart een Paasbingo in Wijkcentrum Op de Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek. De zaal is open om 19.00 uur, aanvang 20.00 uur. Er worden 18 rondes gespeeld en één super ronde. Een grote kaart kost 10,00 euro.

Adverteren

NIJMEGEN - Adverteren in deze krant? Informeer naar de mogelijkheden bij Nick van Boxtel, tel. 06-1036 3399 of stuur een mailbericht naar nick@starterspers.nl.

 

Heidi Koren. (Foto: Marcel Krijgsman)