• Alles
 • (2)
  Film
 • (2)
  Fiets-Wandeltocht
 • (1)
  Overig
 • (5)
  Lezingen
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (1)
  Sport
 • (1)
  Theater
 • (3)
  Inloop-Opendag
 • (33)
  Evenement
 • (6)
  Muziek
 • (6)
  Cursus-Workshop

Corona en de vergeten vluchteling

donderdag 17 september 20:00 t/m 21:00 uur

Corona overheerst alles. Er is weinig ruimte voor zorgen om de enorme gevolgen voor vluchtelingen in Europa en de rest van de wereld. En dat terwijl overvolle vluchtelingenkampen nog voller worden, hulpverleners thuis moeten blijven en het door de gesloten grenzen nagenoeg onmogelijk werd om Europa binnen te komen. 

Waarom verdween deze problematiek uit ons oog? En moet onze omgang met migratie als gevolg van deze crisis veranderen? Kom luisteren naar conflictanalist Nora Stel en jurist Tineke Strik en denk mee over een rechtvaardige omgang met vluchtelingen, vooral in coronatijd.

Kamp Moria

Iedereen kent Moria op Lesbos, het kamp dat was gebouwd voor 2.000 vluchtelingen maar inmiddels ruim 20.000 mensen huisvest – met één toilet per 200 bewoners. Sinds de coronacrisis hebben de landen in Zuid- en Oost Europa het recht op een asielprocedure volledig opgeschort, zodat mensen het kamp niet kunnen verlaten. Hulpverleners mogen het kamp niet meer in, eten wordt over de hekken gegooid. Zoals Moria zijn er vele vluchtelingenkampen. Hoe zorgwekkend is de situatie in de kampen en daarbuiten? En hoe lang zal deze situatie voortduren?

Dubbele bedreiging

Sinds de coronacrisis zijn vluchtelingen in Europa minder welkom dan ooit. Ze worden niet alleen gezien als een economische bedreiging, maar nu ook als een gevaar voor de Europese volksgezondheid: vluchtelingen zouden het virus naar Europa hebben gebracht. Vluchtelingen werden beschoten door de kustwacht en rubberbootjes werden lek gestoken. Tegelijkertijd leggen de Europese landen zich vooral toe op hun eigen problemen en werd er maandenlang in het nieuws nauwelijks over vluchtelingen gesproken. Wellicht moreel verwerpelijk, maar is het niet logisch dat we in tijden van nood vooral aan onszelf denken?

Verantwoordelijkheid

Vergroot de coronacrisis onze verantwoordelijkheid voor vluchtelingen? Is dit het moment voor de Europese Unie om het migratiebeleid radicaal om te gooien? Of moeten de individuele lidstaten zelf een goede oplossing vinden voor het leed in de vluchtelingenkampen? Over deze en aanverwante vragen gaan jurist Tineke Strik en conflictanalist Nora Stel met elkaar in gesprek. Programmamaker Liesbeth Jansen is gespreksleider.

Over de sprekers

Nora Stel is universitair docent Conflictstudies aan de Radboud Universiteit. Ze is een expert op het gebied van vluchtelingenproblematiek. Haar onderzoek richt zich op de discoursen en praktijken van bestuur en begrenzing die ontstaan door politieke besluitvorming. Lees ook Nora Stel in Trouw: Vluchtelingenbeleid blijkt weinig meer dan een verzameling vrijblijvende afspraken.

Tineke Strik is hoogleraar Burgerschap en migratierecht aan de Radboud Universiteit. Ze verdiept zich in de mensenrechtelijke gevolgen van Europees migratiebeleid, zoals die voor vluchtelingen die op zoek zijn naar bescherming. In 2019 werd zij voor GroenLinks verkozen in het Europees Parlement.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.


deel deze activiteit

Locatie

de Lindenberg
Nijmegen
Ridderstraat 23Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden