• Alles
 • (1)
  Film
 • (3)
  Lezingen
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (1)
  Theater
 • (15)
  Evenement
 • (5)
  Muziek
 • (2)
  Cursus-Workshop
 • (2)
  Kinderevenement

Fietstocht Waalstad in oorlog!

woensdag 21 oktober 10:00 t/m 12:00 uur

Collectie Regionaal Archief Nijmegen

In verband met de grote belangstelling zijn er extra data gepland voor de fietstocht ‘Waalstad in oorlog!’ Tijdens de rondleiding staan de thema’s verzet en collaboratie aan de hand van persoonlijke brieven en dagboeken centraal. In de herfstvakantie worden er speciale juniorfietstochten georganiseerd voor kinderen van 9 tot 14 jaar met hun ouders.

Een meisje woont in de oorlogsjaren aan de Palestrinastraat. Martha Waaldijk is haar naam en zij houdt als puber vanaf 1938 haar dagboek bij. Als lid van de Jeugdstorm sympathiseert zij met het nationaalsocialisme. Dat levert toenemende spanningen op met stadgenoten. Haar dagboeken zijn voor deze fietstocht uitvoerig bestudeerd en geven een unieke inkijk in haar belevingswereld. Wie was zij en op welke wijze beschrijft zij de oorlogsjaren in Nijmegen?

In september 1943 is drogisterij Poelen aan de Daalseweg het toneel van een gewaagde aanslag van het verzet. Terwijl verzetslieden buiten de wacht houden, loopt de situatie in de drogisterij uit de hand. De infiltrant Ederveen raakt gewond, weet te nauwer nood te ontkomen en slaat alarm. Verzetsmensen worden opgepakt, waaronder politieagent Herman Oolbekkink. Vanuit gevangenschap schrijft hij niet eerder gepubliceerde brieven aan zijn geliefden. De bevrijding komt voor Oolbekkink te laat en hij laat zijn vrouw en zoon achter.

Duur van de fietstocht is ruim 2 uur en start bij de ingang van het Infocentrum WO2 Nijmegen (Ridderstraat 27). De extra rondleidingen vinden plaats op 3 en 11 oktober 2020. De juniorfietstochten op 20 en 21 oktober. Starttijd om 10:00 uur. De kosten bedragen 6 euro per persoon.

In verband met de corona maatregelen kunnen er per fietstocht maximaal tien mensen inschrijven. Aanmelden noodzakelijk per mail info@stadswandelingnijmegen.nl Meer informatie: www.stadswandelingnijmegen.nl


deel deze activiteit

Locatie

Infocentrum WO 2
Nijmegen
Ridderstraat 27
6511tm


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden