• Alles
 • (3)
  Overig
 • (1)
  Algemeen
 • (9)
  Lezingen
 • (2)
  Sport
 • (2)
  Theater
 • (1)
  Evenement
 • (1)
  Muziek
 • (5)
  Cursus-Workshop

God & de stad: sabbat

maandag 1 maart 20:00 t/m 21:00 uur

Foto: Claudio Schwarz via unsplash

God & de stad: sabbat | Lezing en gesprek met filosoof Anya Topolski en theoloog Janneke Stegeman. Maandag 1 maart 2021| 20.00 - 21.00 uur | Livestream | Radboud Reflects en Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren

https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/@1297379/god-stad-sabbat-lezing-gesprek-filosoof-anya/  

Wat is de waarde van sabbat, van rust? Voor filosoof Anya Topolski is het ongelooflijk belangrijk: “Om de sabbat te herdenken, stop ik met werken en richt ik mijn aandacht op mijn kinderen en mijn vrienden. Zo probeer ik om wat urgent is te scheiden van wat betekenisvol is.” Denk verder met filosoof Anya Topolski en theoloog Janneke Stegeman die reflecteren op de waarde van rust en luister naar de column van schrijfster Aya Sabi.

Vieren van verbondenheid

Zowel joden als christenen baseren hun wekelijkse rustdag op een tekst uit het eerste bijbelboek Genesis, waarin God na het scheppen van de aarde op de zevende dag uitrust. En hoewel de rituelen verschillen in vorm, zijn beide sprekers het eens over het belang ervan: rituelen helpen ons betekenis te geven aan chaos. Janneke Stegeman: “Orde en ritme komen bij mij niet vanzelf, maar ze doen me wel goed. Sabbat en zondagsrust zijn rituelen die orde creëren door de scheiding van de werkweek en de dag van rust te markeren. Op die dag zorgen we voor onze ziel en voor elkaar en vieren we verbondenheid.”

Burn-out en 24/7

Veel religieuze begrippen die eeuwenlang voor iedereen gemeengoed waren, zijn met de secularisatie uit het dagelijkse taalgebruik verdwenen. De hernieuwde aandacht voor religie, ook door de komst van boeddhisme en islam in het Westen, maakt het interessant om deze begrippen opnieuw onder de loep te nemen. Voor veel religies is rust een essentieel onderdeel van de week. In tijden van onze 24-uurs economie en burn-out als volksziekte nummer 1: wat kunnen we van hen leren?

Na een korte lezing van Anya Topolski over haar persoonlijke ervaring met de sabbat, gaat zij in gesprek met theoloog Janneke Stegeman. Wat zijn de verschillen tussen sabbat en zondagsrust? En wat kunnen ook niet gelovigen van hen leren?

Schrijfster en islamoloog Aya Sabi sluit de avond af met een literaire reflectie op de avond.

Over de sprekers

Anya Topolski is politiek filosoof en hoofddocent ethiek aan de Radboud Universiteit. Ze doet o.a. onderzoek op het gebied van racisme, gender, antisemitisme en islamofobie, en het joodse denken.

Janneke Stegeman is theoloog gespecialiseerd in het Oude Testament. Ze onderzoekt de rol van conflict in de ontwikkeling van religieuze tradities. Daarnaast was ze Theoloog des Vaderlands en publiceerde ze diverse publieksboeken.

Aya Sabi is schrijfster en columnist voor o.a. dagblad De Morgen. Van haar hand verschenen Half leven (2020) en Verkruimeld land (2017).

Deelname

Deze lezing kun je gratis online via een livestream bijwonen. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox.

Dit is het tweede deel van de reeks God en de stad, een samenwerking tussen Radboud Reflects en Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat deBuren. God en de stad is geïnspireerd op de succesvolle reeks Worstelen met God van deBuren. Bekijk de terugblik van het eerste deel: God en de stad; zorg voor de ander, met humanisme-kenner Niels De Nutte, theoloog Janneke Stegeman en religiewetenschapper Paul van der Velde.

https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/@1297379/god-stad-sabbat-lezing-gesprek-filosoof-anya/  


deel deze activiteit

Locatie

Online
Nijmegen
Online 1
6500aa


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden