• Alles
 • (1)
  Algemeen
 • (7)
  Lezingen
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (2)
  Sport
 • (1)
  Theater
 • (1)
  Inloop-Opendag
 • (2)
  Evenement
 • (1)
  Muziek
 • (2)
  Cursus-Workshop

Het kwetsbare kinderbrein

maandag 12 april 20:00 uur

Foto: 123rf - ismagilov

Het kwetsbare kinderbrein | Lezing en gesprek met neurobioloog Dick Swaab en neurowetenschapper Roshan Cools. Maandag 12 april 2021 | 20.00 – 21.15 uur | Online

Hoe kwetsbaar is het kinderbrein? En wat is de invloed van biologische processen, sociale interactie en opvoeding op de ontwikkeling van de hersenen van het kind? Neurobioloog Dick Swaab stelt dat de ontwikkeling van onze hersenen tijdens en direct na de geboorte in grote mate onze mogelijkheden en beperkingen bepalen. Als hersenontwikkeling zo kwetsbaar is, hoe kunnen we dan zorgen voor een gezonde ontwikkeling? Sluit aan bij de livestream.

Miljarden neuronen

In de baarmoeder en de eerste jaren na de geboorte ontwikkelen onze hersenen zich in een hoog tempo. In die fase vormt zich een netwerk van miljarden neuronen, waarvan we een vijfde deel overhouden. Dit proces gebeurt grotendeels door de activiteit van hersencellen zelf, maar het wordt negatief beïnvloed door bijvoorbeeld geneesmiddelen en een tekort aan voeding. Na de geboorte zijn taal, sociale interacties, opvoeding en scholing nog van invloed op onze hersenontwikkeling.

Talenten en beperkingen

Dick Swaab vertelt hoe de genetische basis en externe factoren inwerken op de hersenontwikkeling van het kind. Dat leidt uiteindelijk tot een enorme variatie aan hersenstructuren en heeft volgens hem grote consequenties: het bepaalt voor een groot deel onze mogelijkheden, talenten, maar ook onze beperkingen. Daarom is het cruciaal dat kinderen opgroeien in een veilige, warme en stimulerende omgeving en hun creativiteit kunnen ontwikkelen door spel.

Creativiteit

Liggen de capaciteiten van ons brein na de kinderjaren vast? Gegeven de cruciale kinderjaren duikt de vraag op of er in ons volwassen leven nog ruimte is voor de ontwikkeling van onze hersenen. Neurowetenschapper Roshan Cools stelt dat het leervermogen van volwassenen wel degelijk veranderlijk is. Onderzoek laat zien dat het beïnvloeden van de hersenstof dopamine onze cognitieve flexibiliteit beïnvloedt en dus ons vermogen om tot creatieve oplossingen te komen.

Verantwoordelijkheid

Na hun lezingen gaan Dick Swaab en Roshan Cools in gesprek onder leiding van filosoof Frank van Caspel. Hoe verhoudt ons volwassen leervermogen zich tot vorming van onze hersenen tijdens de kinderjaren? Ligt de blauwdruk voor onze mogelijkheden in op vroege leeftijd al vast of is er op latere leeftijd nog voldoende ruimte hersenontwikkeling? En wat betekent dit voor de verantwoordelijkheden die we dragen voor de kansen van een kind?

Over de sprekers

Dick Swaab is arts en neurobioloog. Hij is emeritus hoogleraar Neurobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is schrijver van de boeken We zijn ons brein (2010) enOns creatieve brein (2016).

Roshan Cools is hoogleraar Cognitieve neuropsychiatrie aan het RadboudUmc en is onderzoeker aan het Donders Institute van de Radboud Universiteit. Ze doet onder andere onderzoek naar het leervermogen van volwassenen en neuromodolatie van cognitieve flexibiliteit. Op dit moment doet ze onderzoek naar neuroflexibiliteit en creativiteit.

RAGweek

Dit is een programma van Radboud Reflects en de RAGweek. De RAGweek is een jaarlijks terugkerende week waarin studenten zich in zetten voor het goede doel. Alle donaties voor dit programma gaan naar Right to Play, Stichting De Hond Kan De Was Doen en het Nederlands Herseninstituut.

Deelname

Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox.

https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/@1308400/kwetsbare-kinderbrein-lezing-gesprek-neurobioloog/


deel deze activiteit

Locatie

Online
Nijmegen
Online 1
6500aa


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden