• Alles
 • (5)
  Fiets-Wandeltocht
 • (1)
  Overig
 • (1)
  Algemeen
 • (3)
  Lezingen
 • (4)
  Bijeenkomst
 • (1)
  Sport
 • (1)
  Theater
 • (1)
  Inloop-Opendag
 • (25)
  Natuur
 • (2)
  Evenement
 • (5)
  Muziek
 • (5)
  Cursus-Workshop

Ode aan de verliezer

dinsdag 15 juni 20:00 t/m 21:15 uur

Foto: 123 rf Olga Savinova

Winnen, winnen, winnen. Onze hele cultuur lijkt erom te draaien dat we ergens de beste in zijn. Maar waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. De race naar de top gaat ten koste van anderen. Het is volgens theoloog Alain Verheij hoog tijd om meer oog te hebben voor de verliezers. Daarvoor kunnen we te rade gaan bij eeuwenoude bijbelteksten. Filosoof Gert-Jan van der Heiden laat zien hoe ook hedendaagse filosofen inspiratie vinden bij deze oude denkers als het om verliezen gaat. Luister naar een nieuw perspectief op de waarde van verliezen.

Race naar de top

Of we nu bezig zijn ons cv te pimpen, proberen ons lichaam te laten voldoen aan de laatste schoonheidseisen, of simpelweg “het beste uit onszelf willen halen”, altijd staat er een ding centraal: winnen. In zijn boek Ode aan de verliezer betoogt Alain Verheij dat de bijbel al vanaf de eerste pagina’s kritiek levert op die mentaliteit, omdat die ertoe leidt dat er we anderen opofferen in onze overwinningsdrang. In de Bijbel kiest God steeds partij voor de zwakke. Niet alleen omdat zij bescherming verdienen, maar ook omdat verliezen ons beschermt tegen een al te hoge eigendunk.

Radicaal nieuw begin

Ook in de brieven van de apostel Paulus staan de verliezers centraal. En dat verklaart precies waarom hedendaagse filosofen er zoveel belangstelling voor hebben, legt Gert-Jan van der Heiden uit. Zijn brieven hebben een revolutionair potentieel, juist omdat ze aandacht vragen voor de mensen die niets waard zijn in de huidige orde van de wereld. In de geschiedenis die door overwinnaars wordt geschreven, is er voor hen die ten onder gaan geen plaats. Paulus komt hiertegen in opstand.

Na hun korte lezingen gaan Alain Verheij en Gert Jan van der Heiden met elkaar in gesprek onder leiding van programmamaker Liesbeth Jansen. Stel je eigen vragen via menti!

Over de sprekers

Alain Verheij is theoloog en publicist. Hij is geïnteresseerd in de vraag of de bijbel ook vandaag de dag relevante lessen kan bieden. Zijn debuut God en ik (2018) werd genomineerd voor de Socratesbeker en gekroond tot Theologisch Boek van het Jaar. Recent verscheen Ode aan de verliezer. Levenslessen uit bijbelverhalen over hoop, twijfel en succes.

Gert-Jan van der Heiden is hoogleraar Metafysica aan de Radboud Universiteit. Hij bestudeert onder andere waarom de brieven van de apostel Paulus zo veelvuldig worden gelezen door hedendaagse filosofen. Van zijn hand verscheen hierover Het uitschot en de geest. Paulus onder filosofen (2018).

Deelname

Deze lezing kun je gratis online via een livestream bijwonen. Schrijf je voor 12.00 op de dag van de lezing in en ontvang de reminder en de link naar de terugblik van deze livestream in je mailbox: https://bit.ly/2RHoIKi

Dit is een programma van Radboud Reflects.


deel deze activiteit

Locatie

Online
Nijmegen
Online 1
6500aa


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden