• Alles
 • (1)
  Film
 • (1)
  Lezingen
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (4)
  Sport
 • (1)
  Theater
 • (4)
  Inloop-Opendag
 • (62)
  Evenement
 • (2)
  Muziek
 • (4)
  Cursus-Workshop

CETA. Een wenselijk handelsverdrag?

dinsdag 18 februari 12:30 t/m 13:15 uur

CETA. Een wenselijk handelsverdrag? | Actualiteitencollege met politicoloog Gerry van der Kamp-Alons. Dinsdag 18 februari van 12.30 tot 13.15 uur in Theaterzaal C, Radboud Universiteit

Wat moeten we vinden van het handelsverdrag CETA tussen Canada en de Europese Unie? CETA roept soortgelijke vragen op als TTIP in 2015. Zo zijn voedselveiligheid en een arbitragehof voor bedrijven wederom punten van discussie. Is het wenselijk dat we dit verdrag met Canada aangaan? Kom luisteren naar politicoloog Gerry van der Kamp-Alons die toelicht wat de gevolgen van het handelsverdrag zijn voor Nederland en Europa.

Tweede Kamer

Het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) is een vrijhandelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie. Dit verdrag is al deels getekend, maar nog niet alle EU-lidstaten hebben het geratificeerd. Dinsdag 18 februari 2020 stemt de Tweede Kamer over de vraag of Nederland met CETA akkoord zal gaan. Omdat het verdrag unaniem geaccepteerd moet worden door alle lidstaten, is ook de uitspraak van het Nederlandse parlement essentieel.

Voor- en nadelen

Net als bij TTIP stellen de voorstanders van het verdrag dat het behoorlijke voordelen heeft voor zowel Europa als Canada. De tarieven voor import en export gaan omlaag, waardoor handel makkelijker en goedkoper worden. Dit zal goed zijn voor onze economie. Tegenstanders maken zich echter zorgen over de gevolgen van CETA op het gebied van voedselveiligheid, duurzaamheid en soevereiniteit. Zo wordt gesteld dat CETA de Europese energietransitie kan ondermijnen.

Macht voor bedrijven

Een groot twistpunt is het Investment Court System (ICS), een soort aparte rechtbank waarmee Canadese en Europese bedrijven nationale overheden kunnen aanklagen als ze economisch benadeeld worden. Het idee is dat deze bedrijven hierdoor juridisch beschermd worden, maar de zorg is dat hiermee vooral politieke macht aan bedrijven wordt gegeven.

Hoe wenselijk is het dat we het CETA handelsverdrag zoals het er nu ligt met Canada aangaan? Heeft CETA gevolgen voor soevereiniteit van Nederland? Wat gebeurt er als de Tweede Kamer dinsdag niet instemt met het verdrag? Wat moeten we vinden van het ICS? Krijgen bedrijven daarmee oneigenlijke invloed op onze wetgeving? Of zijn de argumenten van de tegenstanders overtrokken? Programmamaker Tjidde Tempels is de gespreksleider.

Parlementair historicus Peter van der Heiden trapt het actualiteitencollege af met een column.

De voertaal is Nederlands. Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

www.ru.nl/radboudreflects


deel deze activiteit

Locatie

Theater C
Nijmegen
Heyendaalseweg 141
6525aj


Routeplanner

Type uw postcode en druk op de knop om een persoonlijke routeplanning in een nieuw venster te openen.


Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden