• Alles
 • (1)
  Film
 • (3)
  Lezingen
 • (1)
  Bijeenkomst
 • (1)
  Theater
 • (15)
  Evenement
 • (5)
  Muziek
 • (2)
  Cursus-Workshop
 • (2)
  Kinderevenement

Meteosofie. De wijsgeer en het weer

dinsdag 21 september 20:00 t/m 21:15 uur

Photoschmidt

We zijn aan de goden overgeleverd. Althans, dat dacht de mens lange tijd als het over het weer ging. Het weer. Ongrijpbaar, niet te temmen maar heel belangrijk. Tegenwoordig hoort het weer niet meer toe aan de goden, maar is de mens het zelf die er invloed op heeft. 

De milieucrisis is een weercrisis aan het worden. Kom luisteren naar filosoof René ten Bos die op zoek gaat naar een wijze omgang van de mens met het weer, oftewel naar een meteosofie.

Wil je deze lezing niet missen? Schrijf je dan in en ontvang een reminder vooraf en het verslag achteraf in je mailbox.

https://bit.ly/inschrijvenmeteosofie

Van goden naar wetenschap

Het weer werd lange tijd gezien als iets van de goden, die je met droogte, onweer of overvloedige regenval konden straffen. Langzamerhand begonnen we het weer meer te begrijpen. Tegenwoordig hebben we het niet zo zeer meer over het weer, maar over het klimaat. René ten Bos vraagt zich af of de vooruitgang van de wetenschap de angst voor wat ons letterlijk boven het hoofd hangt wel heeft kunnen bezweren. We weten nu meer over het weer, maar kunnen haar nog steeds niet beheersen.

Klimaatcrisis

De klimaatcrisis maakt dit des te duidelijker. Tegenwoordig is het weer één grote onheilspellende uitwerking geworden van onze omgang met de aarde. René ten Bos vertelt in zijn lezing hoe in de loop van de eeuwen door filosofen over het weer is gedacht en hoe we in deze tijden van klimaatcrises omgaan met onzekerheid en waarschijnlijkheid. Na afloop gaat hij in gesprek met de gespreksleider en kun je via mentimeter vragen je vraag aan hem stellen.

Over de spreker

René ten Bos is hoogleraar filosofie van de managementwetenschappen aan de Radboud Universiteit en voormalig Denker des Vaderlands. Hij schreef meerdere boeken over het milieu en bureaucratie, waaronder Water, Bureaucratie is een inktvis, en Dwalen in het antropoceen.

Deelname

Deze lezing kun je online via een livestream of fysiek in de zaal bijwonen.

Livestream

Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder, het verslag en aanvullende informatie van deze livestream in je mailbox.

Deelname in de zaal van LUX kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis. Inschrijven voor deelname in de zaal kan binnenkort.

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief. https://bit.ly/37UeMkC


deel deze activiteit

Locatie

LUX
Nijmegen
Mariënburg 38-39Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden