Afbeelding
Foto: Ineke Janssen

Zan, Zendegi, Azadi

woensdag 2 november 2022 9:00 tot woensdag 30 november 15:00

De  tentoonstelling Zan, Zendegi, Azadi, van fotograaf Ineke Janssen, de hele maand november 2022 te zien in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen, vraagt aandacht en steun voor het Iraanse protest. 

Die protesten ontstonden na de dood van de Iraans Koerdische Jina Mahsa Amini op 16 september 2022. Zij werd opgepakt en vervolgens mishandeld door de religieuze politie omdat ze haar hoofddoek niet volgens de strenge voorschriften droeg. 

Daarop braken felle protesten uit. Vrouwen in heel Iran deden uit protest hun sluiers af en knipten hun haar af. Demonstranten zijn inmiddels  opgepakt, gevangen gezet, soms ook vermoord. Maar de woede is groot en de protesten gaan door. Mannen protesteren eveneens massaal mee.

Ook buiten Iran betuigen mensen steun. 

Ineke Janssen was in 2019  in Iran. Ze sprak daar met vrouwen die haar wezen op de vele onvrijheden die er voor hen waren. Niet alleen kledingvoorschriften, ook regels over fietsen, sporten, muziek maken, dansen, cafébezoek, zoenen in het openbaar. Hoe langer ze in Iran was, hoe meer de regels haar gingen benauwen en beknellen.

Ze zag ook hoe veel van de vrouwen die ize ontmoette zich niet zomaar neerlegden bij de opgelegde onvrijheden.

Met deze tentoonstelling vraagt ze steun en aandacht voor het Iraanse protest.

https://inekejanssenreizen.travel.blog