Afbeelding
Foto: sezer66 via shutterstock

Wat doet gamen met ons?

donderdag 24 november 2022 20:00 tot 21:30

Wat doet gamen met ons welzijn, ons brein en ons sociaal leven? Raakt je brein door te gamen steeds beter aangepast aan een specifiek soort activiteit, of traint het juist gebieden in de hersenen die we in ons dagelijks leven voor van alles en nog wat gebruiken? Isoleert het ons, of verbindt het juist? En als gamen onze hersenen en sociale connecties inderdaad verandert, moeten we ons daar dan zorgen om maken?  

Kom en luister naar psycholoog Yvonne van den Berg en neurowetenschapper Eelke Spaak en ontdek wat gamen doet met onze hersenen en onze sociale levens. 

De effecten van gamen

Videogames zijn overal en we besteden er gemiddeld steeds meer tijd aan. De een speelt een paar minuten per dag Tetris op een telefoon, de ander zit 40 uur per week aan een groot beeldscherm gekluisterd. Maar of gamen nu onder de streep een positief of negatief effect heeft op ons welzijn, onze relaties en onze hersenen, is een ingewikkelde vraag. 

Sommige onderzoeken laten zien dat gamen goed is voor de concentratie, terwijl anderen er juist op wijzen dat te veel gamen het concentratievermogen van de hersenen kan verzwakken. Hetzelfde geldt voor de effecten van gamen op het sociale leven van de gamer. We kennen allemaal het beeld van de geïsoleerde adolescent die zich elke dag uren in de kelder verschanst achter een beeldscherm. Maar sommige mensen ontlenen juist een gevoel van verbondenheid aan gamen en vinden er zelfs een manier in om met angst of onrust om te gaan. 

Wat doet al dat gamen nu precies met ons? Hoe verschillen de hersenen van mensen die veel gamen van mensen die dit niet doen? En wat betekent gamen voor de manier waarop we verbinding zoeken met anderen? Psycholoog Yvonne van den Berg en neurowetenschapper Eelke Spaak houden elk een korte lezing, waarna ze met elkaar in gesprek gaan over wat gamen met ons doet. Kom luisteren en stel zelf je vragen.

Over de sprekers

Yvonne van den Berg is universitair docent Ontwikkelingspsychologie aan de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op de ontwikkeling van sociale relaties van kindertijd tot volwassenheid. Daarnaast was ze betrokken bij onderzoek naar de invloeden van verschillende aspecten van het spelgedrag van videogames op de aanpassing en sociale relaties van adolescenten.

Eelke Spaak is docent Artificiële Intelligentie aan de Radboud Universiteit en onderzoeker bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Hij doet onderzoek naar bewuste visuele waarneming en de neurale grondslagen daarvan.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.