Europa: solidair of solitair? | Gesprek met voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy
Europa: solidair of solitair? | Gesprek met voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy Foto: 123rf gioiak2

Europa: solidair of solitair?

dinsdag 6 december 2022 20:00 t/m 21:30

De oorlog in Oekraïne, corona, toenemende vluchtelingenstromen, uittredende lidstaten en inperking van democratie. Het is een gevaarlijke cocktail die de stabiliteit in Europa kan ondergraven. Staan we aan de vooravond van het einde van de Europese Unie? Of bieden deze crises kansen om richting een sterker en socialer Europa te bewegen? Kom en luister naar voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy over de betekenis en het belang van solidariteit in Europa. 

Crises Europa gaat door een diepe crisis. Kunnen we nog solidair zijn met andere Europese landen nu onze veiligheid onder druk staat en ideologisch en economisch conflict aan de orde van de dag zijn? Herman Van Rompuy beschouwt de huidige staat van de Europa en verkent hoe de lidstaten deze crises het hoofd kunnen bieden. Welke concrete veranderingen zijn noodzakelijk om Europa sterker, socialer en meer solidair uit deze crises te laten komen? Wat is een rechtvaardigere en eerlijke manier om samenwerking in de Unie vorm te geven? En hoe moeten we omgaan met ideologische botsing tussen liberale landen en de Visegrad-landen (Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen) waar mensenrechten met de voeten getreden dreigen te worden? 

Solidariteit

In een korte lezing zet Herman Van Rompuy zijn visie op solidariteit in Europa uiteen. Vervolgens gaat hij in gesprek met drie Radboudwetenschappers die zich met Europese en culturele vraagstukken bezighouden: politicoloog Indra Römgens, jurist Kris van der Pas en politiek historicus Joost Rosendaal. Zij gaan in gesprek over o.a. migratie, eerlijke economische samenwerking, de rechtstaat in Europa, veiligheid en cultureel zelfbehoud. Politicoloog Gaard Kets is de gespreksleider. Haiku-wedstrijd Naast voormalig president van de Europese Raad is Herman Van Rompuy bekend als dichter van haikupoëzie. In aanloop naar deze bijzondere avond organiseren we een haiku-wedstrijd met als thema De toekomst van Europa. De drie mooiste haiku’s zullen tijdens de avond worden voorgedragen. Dus: zit je vol ideeën over de toekomst van Europa, en heb je een poëtisch hart en dito pen? Stuur je inzending dan naar info@reflects.ru.nl. 

 Over de sprekers

Herman Van Rompuy is Belgisch politicus en voormalig voorzitter van de Europese Raad. Hij studeerde filosofie en economie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij was premier van België, maar is vooral bekend geworden als de eerste permanente voorzitter van de Europese Raad (‘de president van Europa’) (2009-2014). Hij schreef verschillende boeken over politiek, cultuur en de toekomst van Europa. Zo verschenen van zijn hand Europa in de Storm (2014), Anti-Memoires (2018) en Mijmeringen (2021).

Indra Römgens is politicoloog en promovendus aan de Radboud Universiteit en Roskilde University. Ze doet onderzoek naar Europese samenwerking en de politieke besluitvorming op het gebied van harmonisatie van winstbelasting.

Kris van der Pas is jurist en promovendus Europees Recht en Migratierecht aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek kijkt ze naar de manier waarop ngo’s en belangengroepen strategisch procederen op het gebied van asielrecht in Europa. 

Joost Rosendaal is historicus en universitair docent Politieke cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek kijkt hij o.a. naar politiek-culturele processen zoals revolutionaire bewegingen (in o.a. Nederland en Frankrijk in de achttiende eeuw) en doet hij internationaal vergelijkend onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog. Gaard Kets is politicoloog en universitair docent Politieke Theorie aan de Radboud Universiteit. Hij is doet onderzoek naar de Duitse revolutie van 1918. Daarnaast onderzoekt hij de interacties tussen verschillende sociale groepen binnen revolutionaire bewegingen, en het repertoire dat wordt gebruikt om politiek te beoefenen.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis. 

Locatie