Lidy Nicolasen.
Lidy Nicolasen. Foto:

Pelita’s Indische Literaire Salon 29 mei

zondag 29 mei 2022 13:00 t/m 16:00

NIJMEGEN - Pelita’s Indische Literaire Salon begroet zondag 29 mei de schrijvers Lidy Nicolasen en Otto de Kat. Beide auteurs ontdekten pas laat het onderwerp Indië. Dit rijpingsproces resulteerde in twee prachtige boeken: ‘Een onverschrokken leven’ en ‘Het uur van de olifant’. Beide werken kregen goede recensies in de (dag)bladen. 

Lidy Nicolasen (1949) is verbonden aan de Volkskrant en schreef eerder ‘De eeuw van Sonja Prins’ over dichteres Sonja Prins die zich aan het begin van de vorige eeuw ontpopte van burgerkind tot revolutionair. Daarvoor verscheen ‘De geuzendochter’, een historische roman over Kiste Trui en de slag van de Mokerhei. Ook ‘Dame met hoed’ en ‘Dagboek van een verslaggeefster’ kregen goede kritieken. In haar nieuwste boek ‘Een onverschrokken leven’ vertelt zij het verhaal van Fernanda Willekes MacDonald die begin jaren twintig van de vorige eeuw een bekrompen christelijk milieu achterliet en naar Nederlands-Indië vertrok. Daar zou zij het sociale onrecht bestrijden en bleef actief tot voorbij de Japanse bezetting.

Otto de Kat is het pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt (1946), oprichter van Uitgeverij Balans. Hij begon laat met schrijven en publiceerde in 1998 ‘Man in de verte’ gevolgd door ‘De inscheper’. Daarna volgden onder meer ‘Bericht uit Berlijn’ en ‘De eeuw van Dudok’. Zijn jongste boek is getiteld ‘Het uur van de olifant’ en speelt zich af tegen de achtergrond van de Atjeh-oorlog (eind 19e eeuw) in Nederlands-Indië. De hoofdpersoon wordt achtervolgd door nachtmerries waarin hij de slagveldverschrikkingen opnieuw doormaakt. De romans van Otto de Kat werden vertaald in het Engels, Frans, Italiaans en Zweeds.

Pelita’s Indische Literaire Salon is zondag 29 mei in het Oud Burgeren Gasthuis in Nijmegen van 13.00 tot 16.00 uur. Entree: 5 euro. Aanmelden (verplicht): steunpuntnijmegen@pelita.nl

Locatie

  • OBG

    Prof. Cornelissenstraat 2
    Nijmegen