Lezing: 750 jaar Nijmeegse kermis
Lezing: 750 jaar Nijmeegse kermis Foto: De rodelbaan op de kermis van 1910. Collectie Regionaal Archief Nijmegen, publiek domein.

Lezing: 750 jaar Nijmeegse kermis

zaterdag 10 september 2022 13:00 t/m 14:00

René van Hoften geeft op zaterdag 10 september om 13.00 uur, tijdens Open Monumentendag, een lezing in het Regionaal Archief Nijmegen. De lezing biedt een preview op het in 2023 te verschijnen boek ‘De Nijmeegse kermis, de geschiedenis van een groot volksfeest’. Het boek komt uit ter gelegenheid van het 750-jarig jubileum van de Nijmeegse kermis.

Het was in al die jaren een volksfeest voor rijk en arm, voor jong en oud, voor boer en burger. Massaal werd de kermis bezocht en werd er geluisterd naar straatmuzikanten, gedanst in danstenten, volkstoneel bezocht in tentschouwburgen en werden op straat luidkeels kermisliederen gezongen. De grote revues van Bouwmeester, Ter Hall en Faveur trokken duizenden toeschouwers, de grote en kleine attracties en wafel-en palingkramen deden goede zaken. Nijmegen zinderde van opwinding in die dagen in oktober, tot aan de Tweede Wereldoorlog. 

De lezing wordt ondersteund met veel mooi beeld-en archiefmateriaal en ook door kermismuziek. Die wordt verzorgd door het trio ICV met accordeon, draailier en uilleann pipes; met Nijmeegse kermisliederen zoals ‘t Pierementje en Nimweegse Kaatje.

Locatie

  • Regionaal Archief Nijmegen

    Mariënburg 27
    6511ps Nijmegen