David Monacchi legt geluid in de Amazone vast nu het nog kan
David Monacchi legt geluid in de Amazone vast nu het nog kan Foto: Dusk Chorus

Duurzaamheidscafé in LUX: ‘Doodse stilte: uitstervend geluid en geluidsvervuiling’

dinsdag 27 september 2022 20:00 tot 21:30

Veel geluiden in de natuur die eeuwenlang normaal waren, verdwijnen door menselijke activiteit. Zo zijn er steeds minder verschillende geluiden te horen in de Amazone. Daarover gaat Dusk Chorus, een indrukwekkende, audiovisuele documentaire. In samenwerking met het InScience Festival vertoont het Duurzaamheidscafé Nijmegen deze film op dinsdag 27 september 2022 (20.00-21.30 uur) in LUX Nijmegen. Inclusief een uitgebreid nagesprek over geluidsvervuiling en uitstervend geluid.

Tickets (à 3,50 euro) via de site van LUX Nijmegen: www.lux-nijmegen.nl/debat

In Dusk Chorus – based on Fragments of Extinction by David Monacchi volgen we eco-akoestisch componist David Monacchi op zijn missie om het geluidserfgoed van de Amazone vast te leggen. De geluiden zijn er net zo rijk als de diversiteit van de natuur. Elke soort in het regenwoud communiceert op een zeer specifieke frequentie. Het is een bijzondere ervaring om te luisteren naar het verdwijnende sonische erfgoed van miljoenen jaren evolutie.

Na afloop van de documentaire gaan we in gesprek met Hans Slabbekoorn van Universiteit Leiden. Hij is hoogleraar Akoestische ecologie & gedrag en onderzoekt geluidslandschappen boven en onder water. Wat zeggen alle geluiden over wat er leeft, hoe beïnvloedt onze menselijke activiteit wat er te horen is? Geluid vertelt véél over verleden en heden. En het is een ware akoestische vinger aan de pols voor de toekomst.