Benedenstad
Benedenstad Foto: Archiefbeeld

Rondleiding Benedenstad

zondag 29 januari 2023 11:00 tot 12:30

ACN verkent: Benedenstad. Loop mee met een rondleiding door de Nijmeegse Benedenstad onder leiding van architect Paul van Hontem.

De ligging aan de rivier met zijn schepen en veerboten bracht de Benedenstad door de eeuwen heen grote voorspoed. De huizen waren er veelal groot en de families rijk. Sinds het afbreken van de vestingwerken rond 1880, trokken de rijke families weg en verpauperde het stadsdeel. Door de bouw van de Waalbrug en daarmee het opheffen van de veerverbinding raakte de Benedenstad verder in verval.

Sociale woningbouw Na de Tweede Wereldoorlog werd de Benedenstad grondig gerenoveerd, kreeg het de status beschermd stadsgezicht en werd een deel van de oorspronkelijke bebouwing vervangen door sociale woningbouw. Deze rondleiding voert langs bekende en minder bekende plekken en gaat in op de rijke geschiedenis van deze bijzondere wijk.  Kijk voor meer informatie op onze website www.architectuurcentrumnijmegen.nl