Afbeelding
Foto: Marikenhuis

Thema-avond over prostaatkanker

maandag 20 november 2023 19:30 tot 21:30

NIJMEGEN - Het CWZ verzorgt maandag 20 november samen met de Prostaatkankerstichting en het Marikenhuis een thema-avond over prostaatkanker. De bijeenkomst in het Marikenhuis aan Slotemaker de Bru├»neweg 163 in Nijmegen is van 19.30 tot 21.30 uur. Vrij entree. Aanmelden via www.marikenhuis.nl. Er is ruimte voor vragen die je ook vooraf kan indienen bij de aanmelding. 

Deze avond is er speciale aandacht voor tijdige opsporing en huidige diagnostiek en ook wat momenteel (en wellicht in de toekomst) nog mogelijk is bij uitgezaaide prostaatkanker. Sprekers zijn een ervaringsdeskundige (over hoe het is om te moeten leven met uitgezaaide prostaatkanker); verpleegkundig specialist urologie Joost de Baaij (over opsporing van prostaatkanker, onderzoek bij verdenking en nieuwe techniek bij biopsie) en oncoloog Marieke Berends (over de huidige behandeling van uitgezaaide prostaatkanker. Wat brengt de toekomst?).

In 2022 werd de diagnose prostaatkanker 14.649 keer gesteld; dat zijn 38 mannen per dag. En dat aantal stijgt elk jaar. Van deze mannen is 10% jonger dan 60 jaar. Bij diagnose blijkt bij 1 op de 5 mannen de kanker reeds uitgezaaid. Toch geeft de kanker op dat moment meestal nog maar weinig klachten. Er overlijden per jaar ruim 3000 mannen aan prostaatkanker. Er wordt dan ook veel gesproken over screening en bevolkingsonderzoek. Gelukkig kan vaak een genezende behandeling worden ingesteld of kunnen mannen ook bij uitzaaiingen met nieuwe behandelmethoden nog geruime tijd vooruit, en met redelijke kwaliteit van leven.  

Locatie