Afbeelding
Foto: Image VectorMine via shutterstock

Hoe veranderen we onze gedachten?

donderdag 30 maart 2023 20:00 tot 21:30

Hoe veranderen we onze gedachten? Wat zorgde ervoor dat een prominente complotdenker op YouTube er uiteindelijk achter kwam dat 9/11 geen hoax was? Hoe verandert de mening van een kiezer van neutraal naar vastberaden? 

Wetenschapsjournalist David McRaney en filosoof Marc Slors nemen ons mee op een reis door onze eigenwijze gedachten, waar we sekteleden, complotdenkers, en politieke activisten tegenkomen. Hoe beïnvloedt de groep waartoe jij behoort jouw overtuigingen? Waarom houden we ons zo sterk vast aan overtuigingen, terwijl we andere laten gaan? En wat is een overtuiging in de eerste plaats? Kom en leer! 

De macht om iemands gedachten te veranderen 

Geloven is een spectrum. Aan de ene kant zijn er gedachten die we snel in de steek laten. Aan de andere kant zijn er gedachten die we zo sterk vasthouden dat we ze niet loslaten, ook niet als het tegendeel bewezen wordt. We worden niet geholpen door het feit dat we vatbaar zijn voor zelfbedrog, verzinsels en koppigheid. In staat zijn om onze gedachten (en die van anderen) te veranderen is een essentiële vaardigheid in een democratische samenleving die draait om debatteren. 

De afgelopen jaren is er sprake geweest van een revolutie binnen de sociologie, psychologie en neurowetenschappen, met veel nieuwe inzichten in hoe meningen worden gevormd en hoe je deze kan veranderen. Dit heeft gezorgd voor nieuwe en effectieve technieken om de gedachten van mensen te veranderen in slechts één gesprek. Maar willen we deze macht? En kunnen we leren om beter te worden in het veranderen van onze eigen gedachten? 

Wetenschapsjournalist David McRaney en filosoof Marc Slors nemen ons mee naar de grenzen van onze redeneringen en reflecteren op de manieren hoe we onze gedachten kunnen veranderen. Wat zijn de trucjes, en wat zou het betekenen als we beter waren in het toepassen daarvan? En moeten we dat willen?  

Over de sprekers

David McRaney is een journalist met een passie voor psychologie, technologie en het internet. Hij werd bekend door zijn populaire blog You Are Not So Smart, waar hij op een subtiele manier alle manieren beschrijft waarop we onszelf voor de gek houden. In zijn laatste boek How Minds Change gaat hij op zoek naar de manier waarop meningen veranderen en waarop standpunten wijzigen. Hij heeft ook een podcast en een boek gemaakt met dezelfde titel, en het boek You Are Now Less Dumb. 

Marc Slors is hoogleraar Filosofie van cognitie en taal aan de Radboud Universiteit. Hij houdt zich bezig met vragen rond de relatie tussen brein, gedrag en de menselijke geest. Vragen rond de vrije wil, de effectiviteit van mentale toestanden en de relatie tussen cognitie en cultuur hebben zijn bijzondere belangstelling.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis