Kermis in Kelfkensbos 1923
Kermis in Kelfkensbos 1923 Foto: Regionaal Archief Nijmegen

Expositie 750 jaar Nijmeegse kermis

dinsdag 16 mei 2023 14:00 tot zondag 6 augustus 17:00

De kermis is een bron van vermaak voor veel mensen. In Nijmegen strijkt dit pretpark dit jaar voor de 750ste keer neer in de binnenstad. De Nijmeegse kermis is daarmee even oud als die andere bezienswaardigheid in de stad, de Stevenskerk. 

Aanmelden officiële opening expositie

In het Huis van de Nijmeegse geschiedenis is van woensdag 17 mei tot en met zondag 6 augustus 2023 een expositie ingericht over de rijke historie van kermiswagens, de woonwagens, de exploitanten en de bezoekers die er vroeger niet zelden hun eerste geliefde vonden. De expositie wordt op dinsdag 16 mei om 14:00 officieel geopend. Aanmelden voor de vrij bij te wonen opening kan via www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl (opening kermis).

Lezing

Op de zondag ervoor, op 12 mei, is er vanaf 17.00 uur een lezing over dit onderwerp in het Geschiedeniscafé. De expositie en de lezing zijn beide in de Mariënburgkapel. De kosten voor de lezing bedragen 5 euro en aanmelden kan via de website van het Huis. Voor Huisvrienden is de lezing gratis.  

Kermis door de eeuwen heen

Op de kermis is veel veranderd. De attracties zijn hoger, sneller en harder geworden. Auteur René Hoften die ook de lezing over dit onderwerp geeft, is nauw betrokken geweest bij de opbouw van de expositie. Zijn expertise op het gebied van de geschiedenis van de kermis heeft het Huis van de Nijmeegse geschiedenis geholpen om een fascinerende en informatieve expositie samen te stellen. Bovendien is dit de eerste expositie die in het Huis wordt gehouden sinds de renovatie van de kapel, waardoor het extra speciaal is. We hebben verschillende foto’s, video’s en andere memorabilia verzameld om deze expositie mogelijk te maken.