Interview Ilja Pfeijffer over ‘Alkibiades’

vrijdag 26 mei 2023 19:30

NIJMEGEN - Eind mei verschijnt de nieuwe, ambitieuze, historische roman van Ilja Leonard Pfeijffer, ‘Alkibiades’. In dit grootste verhaal komt het literair talent van Ilja samen met zijn kennis als classicus. ‘Alkibiades’ is een nauwkeurige reconstructie van het leven van een Atheense staatsman en strateeg en vestigt de aandacht op processen die het kwetsbare staatsbestel van de democratie kunnen bedreigen. Vrijdagavond 26 mei wordt Ilja Leonard Pfeijffer bij Dekker v.d. Vegt in Nijmegen geïnterviewd door Annemarie Haverkamp. Ilja leest ook voor en zal na afloop signeren. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Kaarten 10,00 euro, verkrijgbaar bij de kassa. Reserveren via tel. 024-3020130 of info@dekkervdvegt.nl.

Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. 

Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd. 

Alkibiades is tegelijkertijd een geleerde historische studie en een grote roman voor onze tijd en voor elke tijd, die een even uniek als universeel verhaal vertelt over het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld. 

Ilja Leonard Pfeijffer is dichter, classicus en de auteur van moderne klassiekers als La Superba, Brieven uit Genua en Grand Hotel Europa. Alkibiades is zijn meest ambitieuze roman. 

Locatie