Zomerkermis, juli 1962
Zomerkermis, juli 1962 Foto: Regionaal Archief Nijmegen

Kermislezingen over het belang van 750 jaar volksvermaak in Nijmegen

vrijdag 26 mei 2023 15:00 tot 16:30

Op vrijdag 26 mei wordt er een lezingenprogramma gehouden over de geschiedenis en het belang van de kermis in Nijmegen. Dit programma is in de Mariënburgkapel en zal om 15:00 uur beginnen. De toegang voor de lezingen bedraagt €5 (gratis voor Huisvrienden). Aanmelden kan via onze website, kijk bij Agenda.

Kermishouders en katholieken

Om 15:15 uur wordt de eerste lezing gegeven door Atze J. Lubach-Koers, de voorzitter van de BOVAK, de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders. Om 16:15 uur start vervolgens de tweede lezing door Bernhard van Welzenes, directeur van het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum in Nijmegen. Na afloop van elke lezing is er gelegenheid om vragen te stellen aan de gastsprekers.

Hand in hand

Een kermis brengt van oudsher niet alleen rijk en arm samen, maar ook het broodnodige geld in het laatje. Beide sprekers van de lezingen hebben veel kennis en ervaring op het gebied van de kermis in Nijmegen en spreken over interessante en boeiende verhalen vanuit hun eigen perspectief. Het belooft dan ook een leerzame en gezellige avond te worden voor iedereen die van kermis houdt of gewoon meer wil weten over de (cultuur)historische achtergrond van dit volksvermaak door de eeuwen heen. 

Expositie en boekbespreking

Het Huis van de Nijmeegse geschiedenis besteedt dit jaar veel aandacht aan 750 jaar Nijmeegse geschiedenis. Een geschiedenis die verbonden is aan die van de inzegening van de Sint Stevenskerk, ook 750 jaar geleden. Er is in de kapel ook een voor jong en oud interessante expositie ingericht die gratis is te bezichtigen. De expositie loopt tot en met zondag 6 augustus. Op vrijdag 9 juni om 16.00 uur houdt historicus René van Hoften een boekbespreking over de historie van de kermis. Dit is eveneens in de Mariënburgkapel. De toegang voor de lezingen bedraagt €5 en is gratis voor Huisvrienden. Aanmelden voor deze lezing kan ook via onze website

https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/agenda/kermislezingen-atze-lubach-koers-en-bernhard-van-welzenes/