Afbeelding
Foto: Poldergeist_Ep1_Couch_highres

Vluchten voor het water: Nederland en de zeespiegel

dinsdag 30 mei 2023 20:00 t/m 21:30

De zeespiegel stijgt, de bodem daalt en rivieren kunnen het water niet meer afvoeren. Hoe lang kunnen we nog in Nederland wonen? En als we moeten vluchten, waar moeten we heen? Kom en luister naar neerlandicus en klimaat-YouTuber Simon Richter, die Nederland ‘op de sofa legt’ om ons overstromingsgevaar bespreekbaar te maken.

Het spookt in de polder

In de collegezalen van de Universiteit van Pennsylvania is Richter hoogleraar Duitse en Nederlandse literatuur en cultuur. Op Twitter en YouTube duikt hij op onder een andere naam: Professor Poldergeist. Dit alterego is voor Richter meer dan alleen een grappige woordspeling. Zoals een spook klopt op de muren en rinkelt met de kettingen, zo stookt de Amerikaanse hoogleraar onrust over de toekomstscenario’s van Nederland.

Plan D

Een van de toekomstscenario’s voor Nederland die Simon Richter noemt is “Plan D”. Hierin moeten Nederlanders naar Duitsland evacueren omdat de Randstad onderloopt. Richter trekt deze zomer door het Nederlands-Duitse grensgebied om onderhandelingen te organiseren met burgers aan beide kanten over de verdeling van de toekomstige vluchtelingenstromen.

Tijdens die onderhandelingen gaat het niet alleen over politieke en klimatologische vraagstukken, maar ook culturele. Wat zal het onderlopen van West-Nederland doen met de Nederlandse identiteit? En zitten de Duitsers wel op ons te wachten?

Technisch vermogen

De inwoners van Nederland zijn ervan overtuigd dat zij in de best beschermde delta ter wereld wonen. En die nationale borstklopperij is niet helemaal onterecht: momenteel hebben ze gelijk. Maar de klimaatverandering kan de veiligheid wegnemen. Een stijging in de waterpeil van maximaal 100 centimeter deze eeuw is nog te doen voor de Nederlandse waterwerken. Maar wat als het twee meter wordt? Of de dijken dat aankunnen, is nog maar de vraag. Hoe hoog we ze ook maken.

Simon Richter zet in zijn lezing zijn analyses uiteen over de relatie tussen Nederlanders en het water. Na afloop gaat hij in gesprek met wetenschappers van de Radboud Universiteit over zijn ideeën en zijn plan D. Stel ook je eigen vragen.  

De voertaal is Nederlands.

Over de spreker

Simon Richter is hoogleraar Duitse en Nederlandse Literatuur en Cultuur aan de Universiteit van Pennsylvania. Op Twitter en Youtube is hij bekend onder zijn alias ‘Professor Poldergeist’. Hier vertelt hij als cartoonfiguur over het Nederlandse waterbeheer.

Deelname

Deelname in de zaal kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.