Lezing: Armoede, wiens schuld is dat?

woensdag 31 mei 2023 20:00 tot 21:30

Poverty: Is There Someone to Blame? | Lecture and conversation by philosopher Jeanette Kennett and policy advisor János Betkó Woensdag 31 mei 2023 | 20.00 – 21.30 uur | Collegezalencomplex, Radboud University

Armoede wordt vaak gezien als het gevolg van slechte keuzes of een gebrek aan verantwoordelijkheid: mensen in armoede moeten maar niet zo lui, dom of impulsief zijn. Maar is armoede wel de schuld van een individu? En welke invloed heeft dit idee van eigen schuld op het mentale welzijn van personen die afhankelijk zijn van bijstandssteun? Kan het ook anders? Kom en luister naar filosoof Jeanette Kennett en bestuurskundige János Betkó over de psychologische kant van armoede.

Zelf verantwoordelijk?

De aanname dat mensen in armoede zelf verantwoordelijk zijn voor hun situatie komt voort uit het neoliberale idee dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen succes of falen. Dit idee zie je zelfs terug in het beleid gericht op armoedebestrijding en vormt de basis van de participatiewet. Zo moet je aan bepaalde verplichtingen voldoen om voor financiële steun in aanmerking te komen. Voorbeelden hiervan zijn verplichte sollicitaties of de bereidheid om naar een andere stad te verhuizen; voor wat hoort wat.

Straf in plaats van hulp

Jeanette Kennett laat zien hoe deze maatregelen als bestraffend worden ervaren en inbreuk maken op de autonomie en eigenwaarde van personen. Dit leidt ertoe dat mensen zich vaak schuldig en minderwaardig voelen. Naast de mentale en fysieke problemen die hand in hand gaan met armoede, leidt dit tot een situatie waarin men in een alsmaar verdere neerwaartse spiraal terecht komt.

Alternatieve vormen van bijstand

Zouden we daarom niet andere vormen van sociale bijstand moeten overwegen die de autonomie en eigenwaarde van individuen juist versterken? Onderzoeker en beleidsadviseur János Betkó onderzocht in de gemeente Nijmegen hoe verschillende typen van bijstand van invloed zijn op factoren zoals re-integratie, welzijn en vertrouwen.

Na de lezing van Jeanette Kennett gaat zij in gesprek met János Betkó over de negatieve effecten van financiële steun en hoe je dit kunt voorkomen.

Over de sprekers

 Jeanette Kennett is hoogleraar Filosofie aan de Macquarie Universiteit in Sydney. Kennetts werk richt zich in het bijzonder op discussies binnen de morele psychologie, de ethiek van vriendschap en neuro-ethiek.

János Betkó is universitair docent Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar een experiment met de bijstand, dat is gehouden door de gemeente Nijmegen, in samenwerking met de afdeling Sociologie. Daarnaast is hij beleidsadviseur bij de gemeente Nijmegen.

De voertaal is Engels.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Dit is een programma van Radboud Reflects en de Factulteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Locatie