Vince van Neer.
Vince van Neer. Foto: Bart Grietens

Acteurs van de toekomst in de Lindenberg

donderdag 15 juni 2023 20:00

NIJMEGEN - Vince van Neer en Arthur Harshagen studeren dit jaar af aan de Toneelschool ArtEZ Arnhem met respectievelijk hun afstudeervoorstellingen ‘Met dank aan...’ en ‘Het vierde gezicht’. Beide voorstellingen zijn te zien in de Lindenberg in Nijmegen op donderdag 15 juni om 20.00 uur. Meer informatie en kaarten: https://www.delindenberg.com/theater/vince-van-neerarthur-harshagen

In ‘Met dank aan…’ van Van Neer neemt puber John Carton het publiek mee op een muzikale, theatrale reis door zijn leven, waarin hij zich door de moeilijkheden van de puberteit waadt. 

In ‘Het vierde gezicht’ van Harshagen komt een man oog in oog te staan met de consequenties van zijn handelen en barst de twijfel over morele juistheid los. Grootse vragen zoals: ‘Wanneer ben je een goed of slecht mens?’ en Kán ik wel goed handelen?’ komen aan bod. Beide voorstellingen zijn te zien in de Lindenberg in Nijmegen op donderdag 15 juni. 

Vince van Neer (Nijmegen, 1996) kwam op achttienjarige leeftijd in aanraking met acteren toen hij naar het MBO theater in Arnhem ging. Na 4 jaar studeren, stroomde hij door naar de ArtEZ Toneelschool in Arnhem, waar hij dit jaar afstudeert. Hij speelde in het najaar van 2022 in As you like it van De Toneelmakerij en was te zien in Macbeth van Theater Oostpool en ArtEZ te zien. Over zijn afstudeervoorstelling zegt Vince: “Ik heb voor deze muziektheater-voorstelling de tekst geschreven, de muziek gemaakt én ik ga zelf spelen en zingen. Muziek brengt vaak veel beter een gevoelswereld naar voren dan dat een tekst dat kan doen. Als schrijver had ik als doel: ik wil een puber creëren waarin heel veel pubers zich kunnen herkennen en ik wil hem alle problemen geven die ik kan bedenken. En dan te kijken: hoe kan je rechtop blijven staan na een heftige gebeurtenis? Ik denk dat deze voorstelling je even op een mooie manier terug kan brengen naar de pubertijd. En als je middenin de pubertijd zit denk ik dat het je veel hoop kan geven, dat alles echt wel goedkomt.”

Arthur Harshagen (Utrecht, 1999) studeerde twee jaar aan de Meisner Toneelacademie in ’s Hertogenbosch waar hij de Meisner techniek leerde voordat hij ging studeren aan Toneelschool ArtEZ, waar hij dit jaar afstudeert. Hij speelde o.a. in de tv-serie Brugklas en in het toneelstuk Dieven van Toneelschuur Producties. Over zijn afstudeervoorstelling zegt Arthur: “Het vierde gezicht gaat over een jurist die zojuist getuige is geweest van de dood van een van zijn cliënten. Hij stormt binnen in een ruimte waar zijn verhaal losbarst. Gaandeweg het stuk probeert hij erachter te komen of hij het goede gedaan heeft. Was die dood te voorkomen geweest of onafwendbaar? Het publiek wordt echt aan het denken gezet over besluitvorming en beleidsvoering in een land als Nederland. Er komen zaken over wetgeving naar voren, waarvan ik niet wist dat ze bestonden. Frans Strijards (de regisseur van het stuk, red.) heeft me de opdracht gegeven om de monoloog buiten adem te beginnen, dus voordat ik ga spelen ben ik eigenlijk al kapot. Het wordt een hele uitdaging!”

Locatie