De drie zangers van Salsabor
De drie zangers van Salsabor Foto:

Nijmeegse Salsa Bigband Orquesta Salsabor viert 25-jarig bestaan

zaterdag 17 juni 2023 20:30

NIJMEGEN - De Nijmeegse Salsa Bigband Orquesta Salsabor bestaat 25 jaar en viert dat zaterdag 17 juni met een optreden in LUX. Salsaband La Misma Gente en DJ Jango verlenen hun medewerking aan deze avond. Aanvang 20.30 uur.

Het verhaal van Salsabor begint begin jaren negentig bij de Big Band van de provincie Gelderland. Dit Gelderse muziekgezelschap raakte midden jaren negentig uitgekeken op de geijkte jazz standards van Count Basie en Duke Ellington. Dirigent en pianist Gerard Geurts had kort tevoren een aantal lessen gevolgd bij de toen al door latin muziek geobsedeerde pianist Peter van Marle. Geïntrigeerd door alle nieuwe dingen die hij had ontdekt, wist Gerard wel in welke richting hij het gezelschap wilde duwen. Niemand had enige ervaring in het genre en daarom verpakte hij het diplomatiek als een project dat na drie maanden zou worden geëvalueerd. Als iedereen het leuk zou vinden, zouden zij er mee doorgaan. En nu dan het 25 jarig bestaan!

Het begin was bemoedigend. De vuurdoop was een tournee door Frankrijk. Het belangrijkste optreden was tijdens een festival. Dat was al vóór de switch zo gepland en de organisatie wist niet beter dan dat er een jazz big band zou komen optreden. Dat pakte door de gebeurtenissen in de voorafgaande maanden anders uit. Het was even spannend of de organisatie het nieuwe salsageluid zou accepteren en ook hoe het publiek daarop zou reageren. Al snel bleek dat het optreden bij alle partijen in de smaak was gevallen. De muzikanten waren apetrots op de prestatie. Het succes was een stimulans om door te gaan. Achteraf bezien, jaren verder en een hele ontwikkeling doorgemaakt hebbende, overheerste in die periode voornamelijk overmoed. Vergeleken bij wat het nu is, kunnen de leden die er indertijd bij waren alleen nog maar lachen om opnamen van toen. Maar dat kunnen lachen om toen betekent impliciet dat zij trots zijn op de kwaliteit waar het orkest tegenwoordig voor staat.

Het orkest heeft in de 25 jaar vele hoogtepunten meegemaakt. Naast onvergetelijke tournees door Frankrijk en Polen, de opnames van cd’s (in die tijd bepaald geen sinecure, dat was allemaal nogal nieuw), de tweede prijs in de Top Klasse van het prestigieuze Nationaal Big Band Concours van het Meerjazzfestival in Hoofddorp zijn dat vooral de gastoptredens van Maite Hontele en Jimmy Bosch, waarbij met name het laatste optreden met Jimmy Bosch op het Hennes Latin Stage tijdens de Zomerfeesten een weergaloze ervaring was.

De avond in LUX wordt geopend door La Misma Gente, een salsaband met muzikanten uit onder andere Amsterdam en Arnhem. La Misma Gente telt 8 muzikanten en de band staat voor muziek met dynamiek, teksten met inhoud, een repertoire dat getuigt van gevoel en respect voor de Latijns-Amerikaanse cultuur. Tussen de live optredens door draait DJ Jango, die al vanaf het begin dat Salsabor in Brebl met tweemaandelijkse optredens is gestart onvermoeibaar alle avonden omlijst met de meest swingende salsa, bachata en andere stijlen. 

www.salsabor.nl