Afbeelding
Foto:

Nijmeegse composities in Stevenskerk

zondag 25 juni 2023 14:00

NIJMEGEN - In het kader van 750 jaar Stevenskerk presenteert het Haagse barokorkest New Dutch Academy zondag 25 juni in de Stevenskerk muzikale schatten van de Nijmeegse componist Wilhelm Gottlieb Hauff (1750-1816). Aanvang 14.00 uur.

Deze werken zijn onlangs door dirigent en altviolist Simon Murphy herontdekt. Zo worden deze vergeten componist en zijn muziek nu ‘teruggegeven’ aan Nijmegen. Hauff kwam oorspronkelijk uit Duitsland en was 25 jaar lang organist en beiaardier van de Stevenskerk. Hij werkte ook voor de Oranjes toen Nijmegen bijna een jaar lang hofstad werd in 1786–1787.

In dit feestelijke concert hoort u voor het eerst weer Hauff’s sprankelende Symfonie in A waarin Hauff zijn eigen energieke draai geeft aan de pionierende Mannheimse symfonische stijl vol muzikaal vuurwerk. Én Hauff’s betekenisvolle altvioolconcert – gecomponeerd in Nijmegen tijdens de slag om de stad in november 1794. Een belegering die uiteindelijk de ondergang van de Valkhofburcht inluidde.

Daarnaast speelt The New Dutch Academy orkestwerken van Hauff’s collega’s bij het hof van de Oranjes in Den Haag; klaviervirtuoos Johann August Just en de hofkapelmeester en violist Christian Ernst Graaf van wie wij de 300ste geboortedag herdenken in 2023.

Het concert op zondag 25 juni biedt topwerken uit de muzikale bloeitijd van het stadhouderlijk hof – in Den Haag dan wel Nijmegen – en maakt ze nu opnieuw toegankelijk in het kader van het project ‘Nijmeegse kroonjuwelen, symfonische parels van het hof van Oranje’.

Entree 32,50 euro / 18,50 euro voor 18 t/m 26 jaar.

Tickets: https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/nijmeegse-kroonjuwelen

https://www.stevenskerk.nl/agenda/nijmeegse-kroonjuwelen-concertwerken-van-hauf-just-graaf

Locatie