Beethoven en Tchaikovsky

donderdag 8 juni 2023 20:15

NIJMEGEN - Het Nijmeegs Studentenorkest Collegium Musicum Carolinum speelt donderdag 8 juni Beethovens Derde Symfonie Eroïca en Tchaikovsky’s Vioolconcert in de Boskapel in Nijmegen.

Beethovens Derde Symfonie staat nog altijd bekend als een van de meest baanbrekende werken in de klassieke muziek. Het werd oorspronkelijk opgedragen aan Napoleon, een man voor wie Beethoven bewondering had. Maar toen Napoleon zichzelf tot keizer had gekroond en daarmee de waarden van de Franse Revolutie verraadde, was Beethoven woest. Hij droeg zijn Symfonie niet meer op aan Napoleon, maar aan de ‘herinnering van een ooit grootse man’. 

Tchaikovsky’s vioolconcert is een meesterwerk op zich. Het stuk was bij de première controversieel, maar heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een van de meest populaire vioolconcerten ooit. De lyrische melodieën en frisse ritmiek maken het stuk toegankelijk en onweerstaanbaar. De solopartij van dit concert is ongelofelijk moeilijk en vergt veel van de violist. Isobel Warmelink, een violiste geprezen voor haar gepassioneerde spel en fantastische interactie met het orkest, zal deze uitdagende partij op zich nemen. 

Het concert begint om 20.15 uur en kaarten zijn verkrijgbaar voor 10 euro voor studenten en 17,50 euro voor reguliere tickets.

Het concert is extra toegankelijk door de samenwerking met Wolfgang, een smartphone app voor live klassieke muziek. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang – precies op dat moment – wat je hoort in de muziek. Met deze innovatie leer je de gespeelde werken écht kennen en ervaar je de muziek als nooit tevoren.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.nijmeegsstudentenorkest.nl en aan de deur.

Locatie