StAAD themamiddag ‘Het verdriet van Nijmegen’

vrijdag 22 september 2023 14:00 tot 16:00

NIJMEGEN - De StAAD themamiddag vrijdag 22 september staat in het teken van ‘Het verdriet van Nijmegen’. Bart Janssen vertelt aan de hand van vele honderden gesprekken over alle Nijmeegse oorlogsslachtoffers uit de periode 1940-1945. De lezing is in Wijkcentrum Dukenburg van 14.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

Janssen staat stil bij alle Nijmeegse oorlogsslachtoffers. Zoals de slachtoffers van kleinere bombardementen, de Jodenvervolging, de Arbeitseinsatz, gedood in concentratie- en vernietigingskampen, omgekomen door ongelukken met Duitse en geallieerde legervoertuigen, omgekomen kinderen die met gevonden munitie speelden. Zij allen verdienen een plaats in het collectieve geheugen van de stad. 

Bart Janssen overleefde als baby het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944. Ruim zestig jaar later verscheen zijn eerste boek, ‘De Pijn die Blijft’ (2005), waarin hij de verhalen van de slachtoffers van het bombardement bundelde. Daarop volgde ‘Het Verdriet van Nijmegen’ (2019) over de oorlogsdoden van de Tweede Wereldoorlog. “In 25 jaar tijd heb ik iets meer dan 1000 mensen geïnterviewd”, vertelt Bart. “Want nu kan het nog. Ik schreef mijn boeken als een monument voor de Nijmeegse oorlogsslachtoffers.” 

Locatie