Speels Collectief viert veelheid aan relatievormen

donderdag 28 september 2023 20:00

NIJMEGEN - Een achtpersoonsbed, een intiem dansduet in een tillift en een polyamoureuze spaghetti scène. De taboedoorbrekende voorstelling ‘Lay down and lift me up’ van mixed-abled theatergezelschap Speels Collectief uit Arnhem onderzoekt de veelheid aan relatievormen en gaat donderdag 28 september in première in De Lindenberg in Nijmegen. Aanvang 20.00 uur.

Overal waar je kijkt staan tafeltjes gedekt voor twee personen, zijn de meerpersoonsbedden in de minderheid en is ook het huwelijk slechts voor twee mensen bestemd. Maar er is meer mogelijk. In de intieme voorstelling ‘Lay down and lift me up’ over relaties vraagt Speels Collectief Cupido het hemd van het lijf. Van monogamie en het zelfhuwelijk tot diners-voor-drie en polyamorie in voor- en tegenspoed: alle kleuren van de regenboog passeren de revue in een voorstelling die achter de voordeur en tussen de lakens kijkt. 

De verschillende relaties van de diverse spelers (met en zonder beperking) geven je toegang tot een uiteenlopend palet aan perspectieven op relaties die voorheen uit het zicht waren. Hierbij staat de betekenis van het bed centraal. Een object dat voorheen enkel weggelegd was voor een heterokoppel van twee mensen, wordt nu een plek waarop alle vormen van relaties getoond worden.

Om aan te tonen dat hun diverse relatievormen nog niet genormaliseerd zijn in de maatschappij, gingen performers tijdens het maakproces van de voorstelling in gesprek met uiteenlopende instellingen. Kunnen wij, twee rolstoelgebruikers, naast elkaar zitten in de bioscoop? Kunnen wij een driepersoonsbed boeken in hotels? Kan ik als sekswerker een hypotheek voor een huis krijgen? Het antwoord op de vragen: nee. 

www.delindenberg.com/theater/speels-collectief-1

Locatie