Eerste UFO-documentaire van Nederland in LUX Nijmegen

dinsdag 13 februari 2024 19:30

NIJMEGEN - Dinsdag 13 februari vindt in filmhuis LUX Nijmegen de eerste en enige Nederlandse filmvertoning plaats van ‘De UFO’s van Soesterberg’. Aanvang 19.30 uur.

De film ging in november 2023 in première en kreeg lovende kritieken, werd geselecteerd voor internationale filmfestivals, viel internationaal in de prijzen en kreeg een CD-release van de soundtrack. De documentaire gaat over Nederlands belangrijkste Ufo-incident (een massawaarneming van getrainde waarnemers).

In 1979 maakte vliegbasis Soesterberg deel uit van een defensiemuur tegen de Russen. Het bewakingspersoneel van de basis stond 24 uur per dag op scherp. Maar niets heeft hen voorbereid op het ruim 50 meter brede object dat in die koude februarinacht plotseling verschijnt, bijna geruisloos over de basis vliegt en plotseling wegschiet. De Ufo wordt waargenomen door twaalf personeelsleden van de beveiligingsdienst. De luchtmacht doet het incident af als een luchtspiegeling, daarna zwijgen de autoriteiten.

Sinds The New York Times in 2017 berichtte over een Ufo-onderzoeksprogramma van de Amerikaanse overheid, heeft het onderwerp veel aandacht gekregen. Het Pentagon gaf in 2019 toe dat Ufo’s bestaan, NASA kondigde in 2022 aan onderzoek te gaan doen en eind vorig jaar diende het Amerikaanse Congres een wetsvoorstel in voor verplichte transparantie over het onderwerp. Een actueel onderwerp dus.

Filmmagazine Screen Anarchy zei over de documentaire: “The UFOs of Soesterberg treats both the witnesses and the cynics with respect, and refuses to provide either an easy answer or a nice fantasy. Re-enactments are shown by way of animations and drawings, keeping things visually interesting and preventing the documentary from becoming just a bunch of talking heads and newspaper clips.”

Filmmagazine Schokkend Nieuws zei over de documentaire: “Het gebrek aan sensationalisme maakt de film niet saai, maar eerder verfrissend. Door de knappe montage en een droog gevoel voor humor van alle betrokkenen, gelovers en niet-gelovers, gaat De Ufo’s van Soesterberg nergens vervelen.”

Trailer: https://youtu.be/xU-s7NHPeUo

www.lux-nijmegen.nl/programma/de-ufos-van-soesterberg-qa/