Afbeelding
Foto:

KKN Lezing: Leonardo da Vinci als anatoom

dinsdag 13 februari 2024 19:30

NIJMEGEN - Leonardo da Vinci expert Michael Kwakkelstein opent dinsdag 13 februari het voorjaarsseizoen van de Kunsthistorische Kring Nijmegen (KKN). Zijn lezing gaat over de ongebruikelijke relatie tussen woord en beeld in Leonardo’s anatomische studies.

De lezing is in het Maria Montessori gebouw aan de Thomas van Aquinostraat 4 in Nijmegen van 19.30 tot 20.30 uur. Entree 5 euro. Medewerkers Radboud Universiteit/Radboud UMC en Alumni Benefits Card-houders 3 euro (op vertoon medewerkerspas of Alumni Benefits Card) en studenten en scholieren gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart). Aanmelden via www.ru.nl/kkn.

Leonardo da Vinci (1452-1519) wordt geroemd als veelzijdig Renaissance-kunstenaar. Hij staat bekend om zijn vele interesses, waaronder wetenschap en anatomie. In zijn notitieboeken zijn voorbeelden van tekeningen die gepaard gaan met tekst. Vaak beschrijft of verduidelijkt de tekst niet wat er in een tekening wordt weergegeven. Dit lijkt te komen doordat Leonardo zijn kennis eerst in tekeningen visualiseerde en dat beeld vervolgens als basis gebruikte voor een schijnbaar spontaan proces van theoretiseren.

In deze lezing staat de werkwijze van Leonardo als anatoom centraal, waarbij ook aandacht wordt besteed aan de visuele technieken die hij heeft ontwikkeld om de menselijke anatomie zo volledig en begrijpelijk mogelijk over te brengen.

Locatie