Afbeelding
Foto:

Presentatie ‘Het is niet onopgemerkt gebleven’

zaterdag 13 april 2024 16:00

NIJMEGEN - De koffiekannen, stoelen, tafels, flessen en schaakborden van de Nederlandse kunstenaar Klaas Gubbels zijn iconisch. Gubbels heeft sinds het begin van de jaren 1950 een belangwekkend oeuvre opgebouwd en neemt een eigen en herkenbare positie in de Nederlandse beeldende kunst in. 

Hoewel hij vooral bekend is om zijn ‘supersaaie stillevens’ - zoals de kunstenaar ze zelf noemt - beperkt hij zich niet enkel tot het platte vlak. Ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag wordt zaterdag 13 april ‘Het is niet onopgemerkt gebleven’ gepresenteerd. 

Het leeuwendeel van het boek betreft een geannoteerde lijst van exposities sinds 1955 afgewisseld met illustraties. De samenstelling en redactie is verzorgd door Nijmegenaar Serge-Aljosja Stommels. Kunstenaar Mark Brusse en verhalenverteller Cherry Duyns schreven beiden een voorwoord. Bovengenoemde personen zullen aanwezig zijn en Klaas Gubbels signeert na het officiële gedeelte. 

De presentatie bij Dekker v.d. Vegt boekverkopers aan de Marikenstraat 29 in Nijmegen begint om 16.00 uur. Graag aanmelden via 024-3020130 of info@dekkervdvegt.nl.  

34 exemplaren van ‘Het is niet onopgemerkt gebleven’ zijn met een houtdruk verkrijgbaar voor € 225,- en intekenen hiervoor kan via Dekker v.d. Vegt. De prijs van ‘Het is niet onopgemerkt gebleven’ (zonder houtdruk) is € 34,95. 

Achterflaptekst 

Over de eerste jaren van de carrière van Klaas Gubbels verzuchtte recensent Martin Bruyns in de Gelderlander van 10 januari 1961: ‘Voor de schilderkunstige prestaties van Klaas Gubbels hebben wij geen goed woord over. Deze jonge man is veel te vroeg begonnen te exposeren en heeft veel te vroeg succes gehad. Wat ons betreft moet hij nog bewijzen het metier te verstaan’. 

Inmiddels kunnen we onomstotelijk vaststellen dat Gubbels zijn metier verstaat en dat dit, getuige het in dit boek gepresenteerd overzicht, niet onopgemerkt is gebleven.

De thematiek van Klaas Gubbels is het kijken en blijven kijken naar alledaagse voorwerpen.

Locatie