Dick de Graaf - Festive Quartet
Dick de Graaf - Festive Quartet Foto: Ruud van der Graaf

Dick de Graaf Quartet - Festive

donderdag 25 april 2024 20:30 tot 22:30

Dick de Graaf staat internationaal bekend als een bevlogen en avontuurlijke saxofonist met een tijdloze warme en tegelijkertijd ruige, monumentale toon. 

In 2022 ontving hij de Edison Oeuvreprijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse jazz in de afgelopen veertig jaar. Het juryrapport spreekt over ‘een ware ambassadeur van de jazzmuziek die hij blijft voeden met vernieuwing. Hij kent de dynamiek van een goede spreker: nuance en contrasten, verrassingen en rust, de luisteraar aan de hand meenemen.’

Het Dick de Graaf Quartet zal stukken spelen van het gelauwerde album Festive, dat verscheen op ZenneZ Records. Daarbij presenteert de bandleider nog nieuwere eigen composities, waarin hij zijn hybride benadering van de jazz laat horen. Bij het album zit een boekwerk waarin Dick heel aanstekelijk zijn nu al veertig jaar durende reis door het jazzlandschap beschrijft.‘…niet te onderschatten bijdragen aan het Nederlandse jazz-ecosysteem… voorloper in het verbinden van stijlen, genres en invloeden’ (Jazzism).

In zijn nieuwe muziek laat hij zijn hybride benadering van de jazz horen. Dick de Graaf: “Ik zie mijn muziek als een gastvrije ontvangstkamer waar muzikale elementen uit allerlei muziekstijlen welkom zijn. Zolang ze ons als band maar inspireren tot verrassende ritmes, warmbloedige solo’s en aanstekelijk speelplezier.”

Het is bekend dat de Graaf al vaker de grensgebieden tussen de jazz, klassieke en wereldmuziek heeft verkend. Zo verdiepte hij zich in de muziek van Jimi Hendrix, Tango Nuevo, West-Afrikaanse griots, Turkse muziek, J.S. Bach, Franz Schubert, Olivier Messiaen, Bartók en Peter Schat om maar eens wat invloeden te noemen. Was leider van het fameuze Clazz Ensemble en stond als laatste keer op Podium JIN met o.a. Jerome Hol voor de Hendrix-interpretaties van zijn groep Cry Baby. De jazz blijft de rode draad, en een regulier jazzkwartet blijft in zijn carrière bijna voortdurend aanwezig.

Dick de Graaf tenorsax/sopraansax/composities, Barry Green piano, Jos Machtel contrabas, Pascal Vermeer drums

Tickets: 17,50 vvk/5<26/20 kassa

Zaal open: 20.00 Aanvang: 20.30 uur

Tickets en info: podiumjin.nl

Locatie