Het gezin Rothe
Het gezin Rothe Foto: prive´ collectie Ytzen Terpstra

Open Joodse Huizen Nijmegen

zondag 28 april 2024 11:00

NIJMEGEN - In verschillende woonkamers in de wijk Bottendaal worden zondag 28 april tijdens Open Joodse Huizen Nijmegen de Joodse slachtoffers van het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Na al in 1934 Berlijn te hebben ontvlucht, verlaat de familie Rothe op bevel van de bezetter Amsterdam om in september 1940 in Nijmegen aan te komen. Voor Gertraud Rothe-Jacobi was de angst voor en de spanning door de vervolging te groot. Zij benam zich het leven. Haar man Walther, hun zoon Ovid en dochters Zenita en Nadira vonden in Friesland veiligheid. Opgevangen door dappere onderduikgevers overleven zij de oorlog. Ytzen Terpstra, zoon en kleinzoon van de mensen die voor hun opvang zorgden, vertelt het verhaal van de familie Rothe tijdens Open Joodse Huizen in hun woonhuis aan de Dr. Jan Berendstraat 82 in Nijmegen.

Behalve de bewoners van Dr. Jan Berendstraat stellen verschillende andere Nijmeegse inwoners van de wijk Bottendaal hun huizen ook open om de vroegere Joodse bewoners te herdenken. De herdenkingen vinden plaats op de adressen Schoolstraat 123, Evertsenstraat 4, Dr. Jan Berendsstraat 82 en St. Stephanusstraat 62.

Nabestaanden, kennissen en huidige bewoners brengen de geschiedenis die achter hun voordeuren schuilgaat tot leven. Iedereen is welkom om te komen luisteren, mee te praten en te herdenken.

Het volledig programma van 28 april met de tijden is te vinden op: https://jck.nl/open-joodse-huizen/nijmegen

In heel Nederland

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet wordt jaarlijks in Nijmegen georganiseerd door de werkgroep Open Joodse Huizen Nijmegen met ondersteuning van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam.

Niet alleen in Nijmegen, dit jaar organiseren lokale werkgroepen in 16 Nederlandse steden onder coördinatie van het Joods Cultureel Kwartier het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Zo’n tweehonderd huizen, winkels en scholen openen hun deuren om stil te staan bij de mensen die er ooit woonden en werkten. Voor meer informatie ga naar https://jck.nl/open-joodse-huizen/