Afbeelding
Foto:

Arthouse LUX presenteert: Film & gesprek over het verlies van Palestijnse cultuur

woensdag 15 mei 2024 19:30

NIJMEGEN - Op woensdag 15 mei vertoont Arthouse LUX in samenwerking met Nijmegen for Palestine de film ‘The Great Book Robbery’ van Benny Brunner. Na afloop van de film gaan onder andere regisseur Benny Brunner, Gerard Jonkman (directeur van The Rights Forum) en moderator Aiham Jabr in gesprek over de Palestijnse cultuur en het verlies hiervan door de jaren heen.

In een aangrijpende vertelling van culturele destructie brengt ‘The Great Book Robbery’ het verhaal van de 70.000 Palestijnse boeken die werden geplunderd door de pas gevormde staat Israël in 1948 tot leven. De interviews in de film richten zich op first-hand accounts en culturele analyses die de boekendiefstal in een breder historisch en cultureel kader plaatsen, waarbij nieuw licht wordt geworpen op de Palestijnse tragedie van 1948 en de impact ervan op de cultuur.

Over de sprekers 

Benny Brunner, een Nederlands-Israëlische filmmaker bekend van onder andere The Seventh Million – The Israelis and the Holocaust (1995) en Al Nakba: The Palestinian Catastrophe 1948 (1996) staat bekend om zijn kritische politieke documentaires die opkomen voor de rechten van gemarginaliseerde en ondervertegenwoordigde groepen.

Gerard Jonkman is directeur van The Rights Forum, een organisatie die zich inzet voor een rechtvaardig en duurzaam Nederlands en Europees beleid ten aanzien van de Palestina/Israël kwestie.

Aiham Jabr is een Nederlandse Palestijnse activist, maatschappelijk werker en spreker, die vanaf jonge leeftijd betrokken is bij politiek activisme en pleit voor de bevrijding van Palestina en burger- en sociale rechten in het Midden-Oosten en daarbuiten.

Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met Nijmegen for Palestine. Het gehele programma, zowel de film als het gesprek, zal in het Engels plaatsvinden. Een gedeelte van de opbrengsten van het programma wordt gedoneerd Plant een Olijfboom voor hulp aan Gaza, na afloop van de film en het gesprek is er nog een mogelijkheid om te doneren.

Datum en tijd: woensdag 15 mei, 19.30 uur
Locatie: LUX Nijmegen
Prijzen: 4,50 euro
Meer informatie: lux-nijmegen.nl