De Japanse boeddha Jizu
De Japanse boeddha Jizu Foto: Richard Grol

A Gentle God | Expositie over rouw en rituelen

vrijdag 17 mei 2024 10:30 tot zondag 7 juli 17:30

Hoe belandt een Japanse Boeddha in de Stevenskerk? Dat is – letterlijk en figuurlijk – een hele reis, die uitmondt in een bijzonder kunstproject. A Gentle God is de titel van een expositie die een beeld geeft van de Japanse Jizo Bosatsu-traditie. Ze vertelt het verhaal van Jizo als een god die steun en bescherming in allerlei situatie biedt en groot mededogen heeft met de zieke en kwetsbare mens. 

Ze vertelt in het bijzonder het verhaal van Jizo als de god die steun verleent aan ouders in Japan in het rouwen om en herdenken van hun doodgeboren en jong overleden kinderen. 

De tentoonstelling bestaat uit foto’s van de Nederlandse fotograaf Richard Grol, aangevuld met Jizo-beelden uit de collectie van Paul van der Velde (hoogleraar Aziatische religiestudies). De expositie wordt omlijst met een serie lezingen. Over de figuur van Jizo en in het bijzonder over rouwen om doodgeboren kinderen, miskramen en abortus. Niet een eenvoudig thema, maar wel actueel en voor velen zeer relevant, waarbij deze tentoonstelling kan bijdragen aan verbeelding van rouw en een aanleiding tot gesprek kan vormen. 

Er is een drietal lezingen rondom de expositie. Zie de agenda op stevenskerk.nl

Locatie