Logo van het LAN
Logo van het LAN Foto: Lesbisch Archief Nijmege, Ineke Duursema

Expositie ‘40 Jaar Dito’

donderdag 2 mei 2024 19:00 tot 22:00

DITO 40 jaar - oudste regenboogjongerenorganisatie ter wereld

In 2024 bestaat de Nijmeegse LGBTQ+ jongerenorganisatie 40 jaar. Het is de oudst nog bestaande Regenboog-jongerenorganisatie ter wereld. Dat wordt gevierd met een expositie in Bibliotheek De Mariënburg. Op regenboogroutes.nl wordt de geschiedenis van de groep in negen interviews verteld. De activiteiten zijn altijd heel breed geweest. Coming out-gespreksgroepen, thema-avonden zoals safe seks voorlichtingen, maar ook gezelligheidsactiviteiten zoals borrels, theater, en uitstapjes.

De start: op een gegeven moment ben je uitgepraat.

In 1984 wordt door Jan Heijmans homojongerengroep ‘Pinkeltje’ opgericht. “Praten, doen en beleven werd bijeengebracht. Want op een gegeven moment ben je wel uitgepraat. De deelnemers kozen de naam Pinkeltje. De enige naam waar de deelnemers van toen het over eens werden. De naam werd toen al oubollig gevonden.” aldus Jan Heijmans. Dat werd later veranderd in DITO. 

Anders zijn: dat valt niet op in een divers gezelschap

“Liefde, wrijvingen, vriendschappen en ook feesten en brak zijn. Net het gewone leven eigenlijk. Met dat verschil dat niemand anders was, want iedereen was anders. Dus vaak ging het niet over wat de buitenwereld het meest opvalt: de diversiteit is vanzelfsprekend en niet afwijkend.

De organisatie vernieuwt, kernwaarden blijven:

“Dito kent vanaf de begintijd een aantal basiswaarden, die tot op de dag van vandaag onveranderd zijn gebleven. De organisatie wil een veilige plek voor jongeren bieden, om te praten en samen dingen te beleven. Dito is er voor àlle jongeren, studerend, werkend, ongeacht hun achtergrond. Het is een organisatie van en voor jongeren zelf. We hebben altijd veel aandacht gehad voorzichtbaarheid. Dit bleek de sleutel voor het succes van Dito”, aldus Jean-Pierre Welters, de huidige voorzitter.

 Archief verdwenen in vochtige kelders, toch gereconstrueerd

Als je een hoop jonge mensen bij elkaar zet heb je veel energie, maar niet altijd de neiging om de administratie en geschiedschrijving op orde te houden. Het archief is in dozen in vochtige kelders en bergingen van studentenhuizen terecht gekomen, over vele adressen verspreid geraakt, soms meeverhuisd. En soms fantastisch geordend, overgedragen en een decennium later alsnog verdwenen. 

LANijmegen (Lesbisch Archief Nijmegen) / regenboogroutes.nl is daarom begonnen met interviews van bestuursleden om zo via persoonlijke verhalen de geschiedenis te beschrijven. Gaandeweg kwam er steeds meer terug: dia’s en foto’s, notulen, een doos met rariteiten en uniek beeldmateriaal uiteen kelderbox met kapotte 24 volts bajonetverlichting”, zegt Ineke Duursema van LANijmegen.

Donderdag 2 mei 19.30u wordt in de Bibliotheek aan de Mariënberg de expo 40 jaar DITO geopend, in een programma met interviews door Quirijn Lokker, spoken word door jonge aanstormende dichters, historische beelden en muziek. Tevens is de lancering van het DITO-verhaal op regenboogroutes.nl  

Locatie