Bezoekers van Novio Magica in de Stevenskerk in 2023.
Bezoekers van Novio Magica in de Stevenskerk in 2023. Foto: Marcel Krijgsman

Fantasyfestival Novio Magica ‘Lite’ in Stevenskerk

maandag 20 mei 2024 13:00 tot 18:00

NIJMEGEN - Na een succesvolle eerste editie afgelopen jaar is fantasyfestival Novio Magica op maandag 20 mei terug in de Stevenskerk. Op Tweede Pinksterdag tussen 13.00 en 18.00 uur draait het allemaal om makers die magie uit hun hoofd en handen toveren. Schrijver Roderick Leeuwenhart verzorgt de openingspreek. De toegang is gratis. 

Vorig jaar bezochten 6.000 fantasyliefhebbers de eerste editie van Novio Magica in de binnenstad van Nijmegen, een initiatief van Bibliotheek Gelderland Zuid. Dit jaar vindt er een ‘lite’-versie van het festival plaats in de Stevenskerk. Een prachtige plek om de fantasie te laten stromen. En om je mooiste fantasy-outfit te showen, bijvoorbeeld tijdens de Cosplay Catwalk. Een jury beoordeelt de creaties en de winnaars ontvangen een professionele fotoshoot als prijs.

Openingspreek

Om 13.15 uur verzorgt Roderick Leeuwenhart de opening met een preek vanaf de kansel. Leeuwenhart schrijft voornamelijk sciencefiction, met uitstapjes naar dark fantasy en horror. Zijn verhalen hebben vaak een link naar Japan en andere Aziatische landen en zijn boek Sterrenlichaam is zelfs in China uitgegeven. Hij won in 2017 de Harland Prijs, de grootste schrijfwedstrijd voor fantasy-, sciencefiction- en horrorverhalen in Nederland.

Schrijvers aan het woord

Theoloog en godsdienstfilosoof Taede A. Smedes neemt de bezoekers mee in zijn zoektocht naar ufo’s. In zijn boek ‘We zijn misschien niet alleen’ vertelt Smedes over zijn eigen ufo-waarneming. In ‘De ufo’s van Gorredijk’ staat het Friese dorpje Gorredijk centraal, dat in februari 1974 in de ban raakte van ‘unidentified flying objects’. Ook fantasyschrijver Adrian Stone is te gast op Novio Magica. Zijn boeken worden uitgegeven door de toonaangevende uitgeverij Luitingh-Sijfhoff. Martijn Lindeboom gaat met Stone in gesprek over het kronkelende pad naar een succesvolle carrière als fantasyschrijver.

De grote ‘inspiratie’ tipi

In de kerk staan twee tipi’s: een grote en een kleine. In de grote tipi kun je terecht voor kennis en inspiratie. Een boekenpanel met Young Adult-auteurs, waaronder Marieke Frankema, geven leestips onder leiding van schrijver Lars Meijer. Er zijn ook lezingen, zoals van de Britse schrijfcoach Esther O’Toole. Zij vertelt over de sciencefictionwereld van Ursula K. le Guin en haar ‘Carrier Bag Theory of Fiction’. Le Guin wordt gezien als een van de meest vooraanstaande vrouwelijke sciencefiction-auteurs van de 20e eeuw en inspireerde vele schrijvers en filmmakers.

De kleine ‘do it yourself’ tipi

Tijdens Novio Magica kun je niet alleen luisteren naar makers, maar zelf ook aan de slag. De vormgever van Novio Magica, Marga van den Heuvel, geeft in de kleine tipi een illustratieworkshop. Hier kun je ‘je eigen magische zelf’ ontwerpen. Schrijverscollectie De Torenkamer geeft een workshop worldbuilding en Esther O’Toole leert beginnende schrijvers een flitsverhaal (flash fiction) schrijven.

Spellen 

In het koor van de kerk draait alles om spellen: bordspellen, roleplaying games en black mirror stories. Spelslot duikt met bezoekers in de wereld van Dungeons & Dragons. Wargamesclub Hyve Novio is aanwezig met meerdere spellen. Kunstenaar Roos Groothuizen gaat aan de hand van het kaartspel Black Mirror Stories met deelnemers de toekomst van technologische ontwikkelingen verkennen.

Shoppen en film

In de kerk staan stands van fantasyfans met eigengemaakte creaties. Boekhandel Dekker v.d. Vegt verkoopt boeken en Tante Hannie is aanwezig met een kraam vol spellen en gadgets. Arthouse LUX vertoont in haar filmzalen twee fantasierijke films: de animatiefilm ‘Kubo and the Two Strings’ en ‘Big Fish’ van de Amerikaanse regisseur Tim Burton.

Gratis toegang

Novio Magica is gratis toegankelijk. Alleen voor de workshops is aanmelding nodig. Het volledige programma is te vinden op www.noviomagica.com.

Locatie