Philharmonie Nijmegen
Philharmonie Nijmegen Foto: Erik van der Heijden

Nijmeegse blazers voeren ‘Requiem voor de Vrede’ uit

vrijdag 3 mei 2024 20:00

NIJMEGEN - Philharmonie Nijmegen speelt een uur na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei in het muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam het ‘Requiem voor de Vrede’ van de Hongaarse componist Frigyes Hidas. Zij doen dit samen met het Nederlands Concertkoor, bekend van onder andere het TV-programma Maestro, en vier solisten.  

Ook aan de Nijmeegse muziekliefhebber is gedacht. Op vrijdag 3 mei voert Philharmonie Nijmegen het requiem uit in de Boskapel  aan de Graafseweg 276 in Nijmegen. Daar krijgt de luisteraar een bonus. Voor de pauze speelt het orkest een muzikale fuga van Bach en een gedeelte uit de onvoltooide symfonie van Schubert. Twee stukken waarin leven en hoop centraal staan - de perfecte opmaat voor het requiem van Hidas. Aanvang 20.00 uur. Meer info: www.phhn.nl

Actuele boodschap

Het Nederlands Concertkoor voert jaarlijks een requiem uit op 4 mei, en klopte bij Philharmonie Nijmegen aan omdat zij dit bijzondere werk eerder hebben uitgevoerd. Het Requiem voor de Vrede is van de Hongaarse componist Frigyes Hidas. De boodschap van dit requiem is in deze tijd actueler dan ooit. Hij schreef deze dodenmis ter herdenking van de opstand tegen het communistische regime in Hongarije in 1956 en droeg het op aan de slachtoffers van alle oorlogen in de geschiedenis. 

Dit requiem is de enige dodenmis die oorspronkelijk voor vierstemming koor, solisten en symfonisch blaasorkest is gecomponeerd. In Nederland wordt het stuk niet vaak uitgevoerd, vanwege de bijzondere eisen die het werk stelt aan bezetting en uitvoerders. Dit requiem volgt de traditionele dodenherdenkingsrituelen zoals deze door componisten als Mozart en Verdi werden getoonzet. Lex Bergink, artistiek leider van Philharmonie Nijmegen: “Het stuk is modern, maar klinkt toch klassiek. De muziek wisselt van innig tot wrang, van uitbundig tot angstaanjagend.”  

Het bijzondere stuk bewijst dat muziek van blaasorkesten veel meer is dan de hoempapa waar mensen in eerste instantie vaak aan denken. Dat liet trompettiste Maite Hontelé onlangs ook horen in haar mooie pleidooi voor het blaasorkest bij Podium Klassiek. 

Locatie