Slag op de Mookerheide
Slag op de Mookerheide Foto: RAN

Lezing over 450 jaar Slag op de Mookerheide

dinsdag 4 juni 2024 20:00 tot 22:00

Op dinsdag 4 juni 2024 van 20.00 tot 22.00 uur is er een lezing over de Slag op de Mookerhei, een van de grootste en bekendste veldslag uit de Tachtigjarige Oorlog, nu 450 jaar geleden. Theo van Brunsshot van Stichting Huys te Moock gaat in op de vraag: ‘Waarom nu juist een veldslag op de Mookerheide?’

De lezing wordt gehouden bij het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. De lezing is voor Huisvrienden gratis bij te wonen, anderen betalen 5 euro per persoon. 

Aanmelden kan via: https://www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl/events/lezing-de-slag-om-de-mookerheide/

De Mariënburgkapel aan de Mariënburg 26 in Nijmegen is rolstoelvriendelijk ingericht. 

De Slag

De Slag op de Mookerheide is één van de bekendste veldslagen uit de Tachtigjarige oorlog. Deze slag vond plaats in 1574 op een gebied ten zuiden van Nijmegen tot voorbij Mook. Dit werd in zijn geheel Mookerhei genoemd.

Drama voor huis Van Nassau

De Spaanse troepen van Bernardino de Mendoza vochten tegen de soldaten onder leiding van Lodewijk en Hendrik van Nassau. Zij waren de jongere broers van Willem van Oranje. De veldslag verliep dramatisch voor de gebroeders Van Nassau. Een groot deel van hun troepen sneuvelden en ook Lodewijk en Hendrik van Nassau overleefden het niet. Dit was een enorme tegenslag voor Willem van Oranje.

Spaanse overheersing

Het is nu 450 jaar geleden dat de slag plaatsvond. Theo van Brunschot van Stichting Huys te Moockvertelt vertelt op 4 juni 2024 over het verloop van de veldslag en wat de betekenis van de slag was voor de oorlog tegen de Spanjaarden. 

Hij gaat verder in waarom juist op de Mookerheide één van de grootste veldslagen uit de Tachtigjarige Oorlog werd gevoerd.

Locatie