KKN-lezing Chris van Weel -Jozef Israëls in Nijmegen en Europa

dinsdag 18 januari 2022 19:30 t/m 21:00

Op dinsdag 18 januari 2022 zal de tentoonstelling 50x Jozef Israëls in het huis van de Nijmeegse Geschiedenis openen. Prof. Dr. Chris van Weel, een nazaat van Israëls, en tentoonstellingsmaker Mariska Jansen zullen deze avond een lezing geven over de 50 gravures die op de tentoonstelling worden getoond.

Jozef Israëls wordt tot op heden gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste schilders van Nederland. Hij was een prominent lid van de Haagse School en werd door zijn tijdgenoten geroemd als de nieuwe Rembrandt. De lof voor Israëls werd nogmaals bevestigd toen in 1904 zijn 80e verjaardag werd uitgeroepen tot een nationale feestdag. Ter gelegenheid ontving hij op deze feestelijke dag een map met vijftig gravures van zijn meest beroemde werken uitgegeven door de drukkerij de Gebroeders E. & M. Cohen uit Nijmegen. Één versie van deze map is nu in het bezit van Nijmegenaar dr. Van Weel, die ze ter beschikking stelt in het huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Tentoonstellingsmaker Mariska Jansen zal door middel van de gravures in gaan op het leven en werk van Israëls. Hierbij zal onder andere zijn enorme netwerk worden uitgelicht dat hij vekreeg door de vele buitenlandse reizen die hij heeft gemaakt. Daarnaast wordt zijn werk ingebed in de context van het negentiende-eeuwse Europa. Hierbij zal een speciaal licht worden geworpen op het joods-zijn van Israëls. 

Praktische informatie:

Aanmelden: u kunt zich via www.ru.nl/kkn aanmelden voor het fysiek of online bijwonen van de lezing. Het tonen van een coronatoegangsbewijs is verplicht (via Coronacheck-app of geprinte QR-code).

Datum: dinsdag 18 januari 2022

19.00 – 19.30 Inloop

19.30 – 20.30 Lezing 

20.30 – 21.00 Tentoonstellingsbezoek

 

Locatie: Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Marienburg 26, de oude Marienburgkapel. De lezing zal tevens online te volgen zijn via Zoom.

Entree:

Normaal: 5 euro

Medewerkers Radboud Universiteit en Alumni Benefits Card-houders: 3 euro (op vertoon van medewerkerspas of Alumni Benefits Card)

Studenten en scholieren: gratis (op vertoon studenten- of scholierenkaart)

Strippenkaart: op vertoon van strippenkaart (meer informatie over de aanschaf van een strippenkaart vindt u op onze website)

Locatie