D66: meer transparantie GGD en veiligheidsregio’s

Nijmegen - D66 Nijmegen wil dat de Nijmeegse gemeenschappelijke regelingen transparanter worden. Dat dit nodig is, blijkt uit de coronacrisis, stelt D66-raadslid Toon van Gent. “Gemeenteraden hebben nu te weinig grip op de samenwerking. Het live uitzenden van de vergaderingen van de gemeenschappelijke regelingen moet hieraan bijdragen”, aldus Van Gent.

“Tijdens de coronacrisis hebben gemeenschappelijke regelingen als de GGD en de veiligheidsregio steeds meer taken gekregen. Helaas schiet de transparantie van de besluitvorming hierbij regelmatig tekort. Hierdoor is het voor Nijmegenaren onduidelijk waar keuzes op worden gebaseerd en kan de gemeenteraad zijn controlerende taak niet altijd goed uitvoeren.”

Gemeenschappelijke regelingen zijn samenwerkingen tussen verschillende gemeenten. Zo kennen we in Nijmegen bijvoorbeeld de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, MGR Rijk van Nijmegen en de Omgevingsdienst Regio Nijmegen.

Het initiatiefvoorstel van Van Gent moet deze gemeenschappelijke regelingen nu transparanter maken. Vergaderingen van gemeenschappelijke regelingen waar Nijmegen onderdeel van uitmaakt zouden voortaan live worden uitgezonden.

In de besluitronde van 23 september wordt over het initiatiefvoorstel van D66 gestemd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden