Foto:

nationale herdenkingsuitgifte Market Garden 17 september op de markt

Ieder jaar wordt Operatie Market Garden herdacht. Omdat in 2020 75 jaar Vrede en Vrijheid wordt gevierd, is een verzilverde herdenkingsuitgifte gemaakt van deze belangrijke luchtlandingsoperatie. De nationale Market Garden-uitgifte is gratis te verkrijgen bij Munt-Online.

In totaal 50.000 particulieren (huishoudens) kunnen de herdenkingsuitgifte kosteloos bemachtigen. Inschrijven kan op www.marketgardenmunt.nl. De uitgifte is bijzonder, omdat deze direct van de muntenpers komt en dus niet in circulatie is geweest. Het toont de Arnhemse Rijnbrug met daaromheen geallieerde parachutisten; een herkenbaar beeld. Voor de echte muntenverzamelaar wordt daarnaast in zeer kleine oplage een speciale kleurvariant uitgegeven.

2020 is het jaar waarin iedereen merkte dat vrijheid een groot goed is. Door corona werden enkele van onze vrijheden ons (deels) afgenomen. De grootse feesten die gepland stonden voor 75 jaar Vrede en Vrijheid moesten alle worden afgeblazen. Maar corona of niet, feit blijft dat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. Dat mag (of eigenlijk moet) herdacht en gevierd worden. Operatie Market Garden was een belangrijke stap richting de bevrijding. En juist vanwege de vreemde tijd waarin wij nu leven, is de herdenkingsuitgifte Market Garden daarom een musthave voor elke Nederlander.

Market Garden

In Nederland is Market Garden ook bekend onder de naam ‘De slag om Arnhem’. Met deze actie – een grootschalige luchtlandingsoperatie en een grondoffensief vanuit België – hoopte veldmaarschalk en generaal Bernard Montgomery de Tweede Wereldoorlog nog voor de kerst van 1944 te beëindigen. Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen zouden belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren innemen, waarna grondtroepen over deze bruggen snel zouden kunnen doorstoten naar het IJsselmeer. Dat zou de Duitse troepen in het westen van Nederland afsnijden waarna de geallieerden naar het oosten konden oprukken tot in het Ruhrgebied, het industriële hart van Duitsland. Konden ze dit veroveren dan zou Duitsland zonder middelen komen te zitten en zou het binnen de kortste keren in elkaar storten wat het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende.

De operatie startte op 17 september. De eerste luchtlandingen verliepen zonder veel problemen, maar direct daarop kregen de troepen te maken met tegenslagen. Uiteindelijk moest op 24 september de operatie zelfs geheel worden afgeblazen. De bevrijding liet op zich wachten. Het noorden, maar vooral het westen van Nederland, werden gedwongen tot het doorstaan van een vreselijke hongerwinter.

Munt-online

In het verleden waren de Nederlandse Euro verzamelmunten te koop bij postkantoren. De kantoren zijn gestopt met deze service. De gratis herdenkingsuitgiftes en ook nieuwe Nederlandse Euro verzamelmunten zijn nu zeer snel en laagdrempelig te bestellen via internet. Bekijk alle uitgiftes op www.munt-online.nl. De speciale Market Garden herdenkingsuitgifte is zelfs gratis te bestellen. Er hoeft alleen €3,95 betaald worden voor de verzending en verpakkingskosten. Binnen enkele dagen wordt de bestelling thuisbezorgd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden