Nijmeegse raakvlakken voor ‘Het hoge woord’

Op 1 oktober verschijnt de roman ‘Het Hoge Woord – Vijf vrouwen en een familiegeheim’ van de schrijfster Rosemarijn Milo. Een biografische roman die vele raakvlakken heeft met Nijmegen.

In deze roman laat schrijfster Rosemarijn Milo haar grootvader, de in Meppel geboren en getogen KarelHamer (1882 – 1958), zijn dramatische levensgeschiedenis vertellen. Dat verhaal is deels gefingeerd, maar geheel gebaseerd op ware gebeurtenissen. De achtergrond van Karel Hamer berust in elk geval op vaststaande feiten. Zijn beide grootvaders hebben gewerkt op de Ommerschans (nu gemeente Balkbrug) waar de een arts was en de ander apotheker. De Ommerschans was in de 19e eeuw eerst een ‘strafkolonie’, later een van de twee ‘Rijks Bedelaarsgestichten’ van de Maatschappij van Weldadigheid. De apotheker, Samuel Viruly, liet een kapitale villa bouwen in Meppel en de arts, August Hamer, op de Ommerschans. Het boek speelt zich voornamelijk af in Nijmegen, waar Karel Hamer, telg uit een vooraanstaande Nijmeegse familie, zich in 1912 heeft gevestigd.

Het Hoge Woord’ staat volledig op zichzelf maar kan ook gelezen worden als tegenhanger van of vervolg op een eerdere roman van de schrijfster. In dat boek, ‘Een vervlogen droom – Verslag vaneen te kort leven’, vertelt zij over Guusje Maes, haar op 26-jarige leeftijd overleden grootmoeder, de eerste echtgenote van Karel Hamer. De oorzaak van de dood van Guusje Maes blijkt een decennialang bewaard familiegeheim, waarop Karel Hamer in ‘Het Hoge Woord’ zijn visie geeft.

Emancipatie

Wat beide boeken met elkaar gemeen hebben is het hoofdthema: het verlangen naar emancipatie van een gehuwde vrouw in het begin van de 20e eeuw; in het eerste boek bezien door de ogen van Guusje Maes en in het tweede door de ogen van haar man. Dat hier het thema ‘vrouwenemancipatie’ wordt bekeken vanuit het perspectief van een man (in een tijdperk dat meer dan 100 jaar achter ons ligt) kan zeker uniek worden genoemd.

Over de auteur

Na haar muziek-en rechtenstudie is Rosemarijn Milo (Amsterdam, 1945) advocaat en rechter geworden. Tegen het einde van haar juridische loopbaan is zij in Frankrijk gaan wonen waar zij nog een tiental jaren als juridisch vertaalster heeft gewerkt. Eerder publiceerde zij ‘Brieven uit La Dominance,2012, en ‘Een vervlogen droom’ in 2019.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden