<p><span lang="DE">Katinka Schlette</span><span lang="DE">&nbsp;</span></p>

Katinka Schlette 

(Foto: )

Documentaire ‘Wat grenzen delen’ zoekt supporters

Met haar filmplan voor een documentaire over mysterieuze plekken in het Nederlands-Duitse grenslandschap bij Berg en Dal, Beek, Wyler en Kranenburg werd Katinka Schlette door Go Short Filmfestival Nijmegen en Omroep Gelderland verkozen tot één van de drie winnaars van de Gelderland Film Pitch. Het doel van de film: De grens voelbaar maken en vragen aanwakkeren over het onophoudelijk actuele thema grenzen. “Waar houdt een land op en waar begint het volgende? En kunnen we dat bepalen met een lijn op papier?” De gewonnen prijs kent een kleine voorwaarde; een succesvolle crowdfunding-campagne runnen. Die campagne is nu online en zoekt supporters.  

Een sterke fascinatie voor door-mens-gemaakte plekken heeft Katinka altijd al gehad. Zodra ze een plek ziet, vraagt ??ze zich af welk verhaal deze te vertellen heeft. De connectie met grenzen gaat terug tot in haar kindertijd. Ze groeide op in (Kranenburg) Niel, maar ging naar school in Nijmegen, waar ze later ook studeerde. Tegenwoordig woont ze in Amsterdam. “Waar ik vandaan kom, dat is voor mij steeds weer een ingewikkelde vraag.”  

Van Kranenburg en Nijmegen tot Manchester en Amsterdam 

Katinka studeerde culturele antropologie (bachelor) en een master sociale geografie. Op een dag realiseerde ze zich dat enkel deze sociale wetenschappen te abstract voor haar zijn. Ze ging naar Manchester en studeerde film: visuele antropologie. Inmiddels gebruikt ze ruim twee jaar film als medium. “Mijn eerste echte documentaire heette ‘Baksteen Verhalen’ en gaat over een naoorlogse wijk in Rotterdam die gesloopt wordt.” Katinka draaide de film alleen. Zonder camerateam, of geluidsman. “Dat was voor mij heel belangrijk om dichter bij de mensen te komen waarover ik wilde vertellen.” Na de film Baksteen Verhalen die vertoond werd op het Internationaal Film Festival Rotterdam, volgden enkele “kleine producties” - waaronder een experimentele korte film genaamd ‘Vlinderkolonies’ die afgelopen weekend te zien was op filmfestival Go Short Arnhem.  

Crowdfunding voor ‘Wat grenzen delen’ 

‘Wat grenzen delen’, Katinka’s nieuwe film, zal in première gaan op Go Short Film Festival Nijmegen in april 2021. Vooralsnog bestaat de film enkel op papier. Met het plan voor de ‘poëtische observerende documentaire’ heeft ze al wel een financieringsprijs gewonnen. De voorwaarde; het resterende budget inzamelen via een crowdfunding campagne. “Met de campagne gaat het super; na 14 dagen was het streefbedrag bereikt. Maar we gaan door! Om de film nóg mooier te kunnen maken en om de crewleden een beloning te geven die zo dicht mogelijk bij de Fair Practice Code voor de kunst- en cultuurindustrie ligt”. De crowdfunding loopt nog tot 29 september. Wie het filmproject steunt krijgt een leuk bedankje, of zelfs zijn/haar naam (of logo) in de aftiteling.  

In de film laat Katinka veel over aan de verbeelding van de kijker. De plekken, die in de loop van de tijd niet alleen van uiterlijk maar ook van betekenis zijn veranderd, wil ze zelf laten vertellen. “Denk aan rustige observerende shots van bijvoorbeeld reclame voor exotische reisavonturen in de ramen van een klein reisbureau dat gevestigd is in een oud grensgebouw in het dorpje Wyler”. Uiteindelijk zal de film niet alleen iets zeggen over het grensgebied waarin Katinka is opgegroeid, maar over allerlei grenzen in de wereld. En over hoe grenzen echt aanvoelen op plekken in deze grensgebieden zelf, ten opzichte van ‘die abstracte lijn die ze zijn op onze kaarten’. “Ik wil mensen aan het denken zetten over wat grenzen zijn, juist nu we op verschillende plekken steeds weer zien dat deze verharden”.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden