Foto:

De Waaloversteek

Dit weekend herdenken we in Nijmegen de Waaloversteek en de bevrijding van onze stad tijdens operatie Market Garden. Door de coronacrisis zal deze herdenking anders zijn dan we gewend zijn.

Het staat ons allemaal nog in het geheugen gegrift; de herdenking van vorig jaar tijdens de vieringen van 75 jaar Market Garden. Maar liefst 7500 stadgenoten liepen toen de Sunset March ter herinnering aan de 48 soldaten die in 1944 sneuvelden tijdens de Waaloversteek door de geallieerde troepen. Het toont aan dat wij ons samen nog steeds betrokken voelen bij herdenkingen; het toont ook aan dat we hier met zijn allen veel waarde aan hechten.

'Elkaar blijven herinneren aan de waarde van vrijheid'

Dit jaar gaat het anders; vanwege de coronacrisis een kleine, sobere ceremonie zonder publiek en met slechts een klein aantal genodigden. Gelukkig kunnen we via social media Nijmegenaren nog wel een beeld geven van de ceremonie.

Het is goed dat deze herdenking er ook tijdens corona gewoon is. Hoe langer de verschrikkelijke gebeurtenissen die wij herdenken achter ons liggen, hoe belangrijker het wordt om te blijven herdenken. Nu de laatste ooggetuigenverslagen langzaam overgaan in geschiedkundige verhalen, is het onze dure plicht om elkaar eraan te blijven herinneren wat de waarde van vrijheid is.

Want voor de vrijheid, onze vrijheid, zijn de 48 Amerikaanse militairen bij het oversteken van de Waal gesneuveld. En zijn op talloze andere plaatsen talloze andere jonge militairen uit verre landen gesneuveld. Weg van hun eigen huis en haard, van hun familie en geliefden, vielen zij voor ons en onze vrijheid. Dat is niet iets wat we zomaar als vanzelfsprekend mogen beschouwen.

Het is ieders vurige wens, dat zoiets nooit meer voor zal komen. En het is mijn vurige wens dat we met zijn allen blijven beseffen wat de waarde van vrijheid is. Denk aan onze huidige tijd; we leven in de grootste crisis sinds het eind van de vorige oorlog. En toch kunnen we nog naar buiten, naar een restaurant, we mogen zeggen wat we willen en we kennen nog veel vrijheid. Hoe anders was het toen Nijmegen bezet was; geen enkele van deze vrijheden hadden de Nijmegenaren toen. En daarbij kwam nog de onderdrukking, het gebrek, de terreur. Een onvergelijkbare situatie.

48 jonge mensen sneuvelden bij het oversteken van de Waal om aan deze onderdrukking een einde te maken. Wij zullen hen wat mij betreft tot in lengte van dagen blijven herdenken. Op 20 september met een ceremonie, op andere dagen in ons hoofd en in ons hart.

Reageren op deze column? Mail secretariaatburgemeester@nijmegen.nl

Column van de burgemeester

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden