<p>Gabri&euml;lla Hendriks in de natuur. (Foto: Jan Lintsen)&nbsp;</p>

Gabriëlla Hendriks in de natuur. (Foto: Jan Lintsen) 

(Foto: )

'Laten we er samen voor zorgen dat ecosystemen intact blijven'

Stichting Kunst van Samenleven (KUS) wil er aan bijdragen dat mensen en groepen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten. Dat doet ze onder meer door het portretteren van vertegenwoordigers van sociale organisaties en groepen die actief zijn in (Rijk van) Nijmegen. Deze keer een interview met Gabriëlla Hendriks, vrijwilligster bij het IVN.

Nijmegen - Gabriëlla Hendriks (1970) groeide op in Liessel, op een boerderij met melkkoeien. Als kind vond ze koeien maar vies. Ze hield wél heel veel van katten, Sterker nog, ze wilde er zelf graag één zijn. Toen ze ouder werd, wilde ze liever in de stad wonen, ergens waar meer gebeurde dan twee keer per dag koeien melken. Na de mavo en meao studeerde ze in Eindhoven aan het heao. Sinds haar 25e woont ze in Nijmegen.

Verschillende baantjes

Ze had verschillende baantjes in de financiële administratie en deed een deeltijdopleiding journalistiek. In Nijmegen ontmoette ze vegetariërs en ging ze nadenken over het leven van de koeien en kalfjes, de milieueffecten van het importeren van sojakrachtvoer voor de dieren uit landen als Brazilië en het steeds meer produceren voor het buitenland. Gabriëlla legt uit: “Om alle goederen te transporteren zijn veel wegen aangelegd. Het leidt tot meer vervuiling en het doorbreekt lokale kringlopen.”

‘We moeten niet steeds méér welvaart willen ten koste van de natuur’

Ze werd vegetariër en ging mee actie voeren, vaak op de fiets. “Om niet alleen te protesteren maar ook positief bezig te zijn met de natuur ging ik vijf jaar geleden als vrijwilligster werken bij het IVN. Dat is een natuurorganisatie die kennis van de natuur en betrokkenheid ermee wil stimuleren.”

Bij de IVN werkgroep Praktisch Natuurbeheer knotte ze wilgen, hielp eraan mee dat heidevelden openbleven en ging de strijd aan tegen invasieve exoten. Ze deed daarnaast de Natuurgidsenopleiding van de IVN.

Gabriëlla: “Ik ben zelf veel vrijer dan generaties voor mij. Maar ondanks vrede en vrijheid, wordt nog steeds natuur vernietigd voor eigen belang en economisch gewin. Vooral de hele rijken leggen een groot beslag op de aarde met hun consumptie. Laten we ervoor zorgen dat naast vrede en vrijheid ecosystemen intact blijven, dat we niet steeds méér welvaart willen ten koste van de natuur.”

www.stichtingkus.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden