De Amerikaanse evangelist Billy Graham spreekt op een bijeenkomst in het Olympisch Stadion in Amsterdam, juni 1954. Fotograaf: Joop van Bilsen / Nationaal Archief
De Amerikaanse evangelist Billy Graham spreekt op een bijeenkomst in het Olympisch Stadion in Amsterdam, juni 1954. Fotograaf: Joop van Bilsen / Nationaal Archief (Foto: Joop van Bilsen / Nationaal Archief)

Amerikaanse bekeringsijver in het naoorlogse Europa

Nijmegen - Op 2 oktober 2020 verschijnt een nieuw boek over de Amerikaanse religieuze invloed in het naoorlogse Europa: Saving the Overlooked Continent: American Protestant Missions in Western Europe 1945-1975 bij Leuven University Press. 

Historicus Hans Krabbendam (directeur van het Katholiek Documentatiecentrum aan de Radboud Universiteit) analyseert in dit boek hoe een grote groep protestantse zendelingen vanuit de Verenigde Staten naar Europa trok om de christelijke wortels van het oude continent na de gruwelijke Tweede Wereldoorlog te herstellen. Voor het eerst werd de zorg over het geestelijk welzijn van het continent waar veel Amerikanen hun wortels hadden liggen breed gedragen en verscheen Europa als zendingsgebied op hun radar. Dit boek brengt deze missionaire campagnes voor het eerst in kaart. Deze religieuze reddingsoperatie haakte aan op de bekende militaire, economische en politieke hulpprogramma’s van die tijd. Het bleek een keerpunt te zijn in de religieuze verhoudingen tussen beide continenten. De Verenigde Staten namen de rol van christelijk bolwerk over van Europa, dat voor het eerst in eeuwen weer zendingsgebied werd.

Ondanks hun bekeringsijver boekten de Amerikaanse zendelingen heel andere resultaten dan ze gehoopt hadden: geen spectaculaire opwekking van het geloof, wel een nieuw wereldwijd religieus netwerk. Deze publicatie draagt bij aan een beter begrip van de globalisering van religieuze bewegingen en de verrassende dynamiek van godsdienstige uitwisseling in drie naoorlogse decennia. 

Saving the Overlooked Continent wordt op 2 oktober gepresenteerd in het Roosevelt Institute for American Studies in Middelburg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden